Alerta: l'aliment que no has de consumir si ja porta un dia a la nevera

A partir d'aquest termini, hi pot haver toxines de Bacillus cereus

Alerta: l'aliment que no has de consumir si ja porta un dia a la nevera

Alerta: l'aliment que no has de consumir si ja porta un dia a la nevera / pexels

Sovint coem arròs o pasta en grans quantitats, descobrint a posteriori que ens sobra menjar. Molts aconstomem a guardarles sobres a la nevera, però en el cas específic de l'arròs o la pasta, és una activitat molt perillosa que pot acabar amb algú a l'hospital.

PER QUÈ L'ARRÒS I LA PASTA NO HAN DE CONSUMIR-SE DESPRÉS DE 24 HORES AL FRIGORÍFIC?

L'arròs i la pasta també són aliments que poden ser perillosos si es conserven a la nevera durant més de 24 hores. Aquests aliments cuits poden desenvolupar bacteris com Bacillus cereus, que produeix toxines que poden causar intoxicació alimentària.

Per garantir la seguretat alimentària, es recomana consumir l'arròs o pasta refrigerats dins aquestes 24 hores. Si han passat més de 24 hores, val més rebutjar-los per evitar el risc d'intoxicació alimentària.

A més, si decideixes conservar arròs o pasta prèviament cuits, hauràs de guardar-los en recipient hermètics (un cop estiguin freds) i guardar-los al frigorífic com més aviat millor, perquè si es deixen massa temps a temperatura ambient, s'afavoreix el creixement de bacteris.

COM ÉS LA INTOXICACIÓ ALIMENTÀRIA PER BACILLUS CEREUS

Bacillus cereus és un bacteri que pot contaminar els aliments i que produeix dos tipus d'intoxicacions alimentàries:

  • La forma diarreica ocasiona diarrea i dolor abdominal.
  • La forma entèrica es manifesta per vòmits i nàusees, i és la més habitual en el consum d'arrossos i pastes contaminats.