Lloret es coordina en l'atenció a les dones en situació de violència masclista

Es tracta d'una actuació transversal on hi participen departaments municipals i altres organismes supramunicipals

L'Ajuntament de Lloret aprova el circuit d'actuació per a l'atenció a dones en situació de violència masclista

L'Ajuntament de Lloret aprova el circuit d'actuació per a l'atenció a dones en situació de violència masclista / Ajuntament de Lloret

Redacció

El Ple Municipal de Lloret de Mar va aprovar per unanimitat, el passat dilluns, el circuit d’actuació per a l’atenció a dones en situació de violència masclista. Es tracta d’un protocol de treball que descriu i determina les actuacions dels diferents agents locals en l’àmbit sanitari, de la seguretat ciutadana, dels serveis socials bàsics i del servei d’atenció i informació a la dona. 

Busquen garantir una atenció i una resposta integral, ràpida i eficient que garanteixi l’acompanyament, l’acollida i l’atenció i suport necessaris. La regidora de Benestar i Família, Arantxa Jiménez, explica que «la prevenció i actuació en casos de violència masclista ha de ser transversal i per aquest motiu en aquest circuit hi intervenen diferents departaments».

La regidora d’Igualtat, Jennifer Pérez, explica que aquest circuit d’actuació «s’ha adaptat al context actual i ara disposem d’un document molt més ajustat a tot el que engloba la violència vers les dones». En aquest sentit, els punts que destaquen del redactat són: l’adaptació al nou marc legal; la tipificació de diferents violències tant física com psicològica, sexual, obstètrica, econòmica, entre d’altres; i el Drag Alert, una aplicació gratuïta que consisteix en un botó virtual que, en polsar-lo, genera un senyal d’alerta silenciós, aquest, s’envia automàticament a la central de la Policia Local i els indica la ubicació exacta de la persona que demana ajuda.

Les primeres actuacions vers la violència masclista es varen iniciar a l’Ajuntament de Lloret, el 2004, amb la constitució de la Comissió Dafne, que reunia tots els agents que intervenen amb els casos de dones en situació de patir violència de gènere a Lloret de Mar i les entitats cíviques del municipi. Posteriorment, el 2011, es va posar en marxa la redacció d’un circuit d’actuació amb els procediments estipulats de coordinació entre els diferents departaments municipals i supramunicipals.

Durant el 2022 el Servei d’Informació i Atenció a la Dona (SIAD) a Lloret de Mar va atendre un total de 182 dones, amb una mitjana d’atenció de sis hores cada dona, i se’n varen donar d’alta deu al servei Drag Alert.