Santa Coloma de Farners homenatja les antigues bibliotecàries

La Biblioteca Joan Vinyoli del municipi ha celebrat aquest dijous l’acte central del seu centenari

Homenatge pel centenari de la iblioteca Joan Vinyoli de Santa Coloma.

Homenatge pel centenari de la iblioteca Joan Vinyoli de Santa Coloma. / Clara Pedrol/Ajuntament Santa Coloma de Farners

Redacció

La biblioteca Joan Vinyoli, de Santa Coloma de Farners, ha celebrat avui l’acte central del seu centenari. Un dels punts principals de l’esdeveniment ha estat el reconeixement a les antigues bibliotecàries i/o personal especialitzat vinculat, primer, a la Fundació Caixa de Pensions i, posteriorment, formant part de la plantilla de l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners. L’acte ha comptat amb la presència de l’alcaldessa de Santa Coloma de Farners, Carme Salamaña; de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga; del diputat de Cultura, en funcions, de la Diputació de Girona, Albert Piñeira; i de la directora de la Biblioteca Joan Vinyoli, Sílvia Subirana, entre altres. 

La celebració s'ha iniciat amb una visita inicial a l’Ajuntament -Natàlia Garriga ha signat el llibre d’honor del consistori- i s'ha prosseguit a la Biblioteca Joan Vinyoli. En aquest equipament, a més dels homenatges hi ha hagut els parlaments de les autoritats, lectura d’una carta i d’un poema de Joan Vinyoli a càrrec de l’escriptor i filòleg català Roger Vilà, i un espectacle de màgia del Mag Igor. 

Entre el personal homenatjat hi ha Concepció Geronès Vilardell (diplomada per l’Escola de Bibliotecàries de la Mancomunitat de Catalunya), que va treballar a la Biblioteca de Santa Coloma del 1923 al 1925 (ha recollit el guardó la seva filla, Eulàlia Blasi); Pilar Noguera Aragó (a càrrec de la Biblioteca del 1926 a 1934) i Montserrat Noguera Turon (1934-1962) (ha recollit el guardó la familiar Maria Poch); Núria Masó Ripoll (1962-2002); Montse Oriols Juanhuix (2002-2008) i Francina Sanmartin Prades (2008-2022).

Un espai inclusiu

L’alcaldessa ha explicat que «aquesta biblioteca, amb la seva ànima i personalitat, ha estat un far de llum per a la cultura i la lectura a Santa Coloma de Farners. És un espai que ens ha ofert moments màgics i ha ajudat a formar-nos com a ciutadans i ciutadanes conscients i crítics».

L’alcaldessa ha agraït a «tots els qui han contribuït» a convertir aquest espai en un «lloc especial» i ha afegit que «avui no només celebrem el passat, sinó que mirem cap al futur amb esperança i il·lusió. La biblioteca Joan Vinyoli continuarà sent un lloc de coneixement i treballarem perquè sigui un espai inclusiu, obert a tothom, on podrem connectar amb altres persones, compartir experiències i enriquir-nos mútuament». 

Per la seva banda, la consellera de Cultura ha destacat que «les biblioteques tenen una gran acceptació per part de la ciutadania i un paper central a les vil·les catalanes. També a Santa Coloma de Farners i és aquí on durant cent anys ha servit per acollir els seus habitants, orientant-los i recomanant tota mena de lectures». En aquest sentit, Garriga ha assegurat que «aquest govern aposta per la cultura, reforçant els ajuts perquè tenir cura de les biblioteques és tenir cura de les persones. Si ho fem així, aconseguirem que tot el país sigui millor».