Els nens de Brunyola simulaven l'erupció d'un volcà quan van patir la deflagració

Els Mossos tenen una investigació oberta

L'experiment va consistir en la barreja de bicarbonat, alcohol i vinagre

Només queden dos menors ingressats, ambdós greus, a la Vall d'Hebron

L'alcalde de Brunyola destaca que s'ha donat suport psicològic i famílies des del moment dels fets i que esperen els resultats de la investigació

Divuit ferits en una explosió a la Casa de Cultura de Girona

Eva Batlle

Eva Batlle

L'experiment fallit d'ahir en una casa de colònies de Brunyola que va acabar amb una deflagració consistia a simular l'erupció d'un volcà.

Per causes que es desconeixen i s'investiguen, la mescla no va funcionar i es va produir l'accident que va deixar quatre menors ferits . Un d'ells de gravetat.

Els menors ferits tenen entre 8 i 12anys. Estaven en un grup de 13 persones i una monitora és qui supervisava l'activtat. Tant el grup com l'empresa que gestionava l'activitat són de Santa Coloma de Farners.

Els Mossos d'Esquadra de la comissaria de Santa Coloma de Farners han obert una investigació per determinar què va succeir i si s'escau responsabilitats als adults que estaven a càrrec de les criatures.

L'avís el va donar la monitora que estava fent aquest experiment amb un grup de nens a la casa de colònies quan faltaven tres minuts per les set del vespre quan feien l'experiment del volcà.

Aquest és en teoria un experiment senzill, però la barreja del vinagre i el bicarbonat sòdic provoquen l'aparició de bombolles de diòxid de carboni. Si s'afegeix també sabó, això fa que caigui com una mena de lava, indiquen diversos recursos educatius a Internet.

"Barreja explosiva"

En el cas de Brunyola, segons confirmen els Mossos, els consta que la barreja va ser de bicarbonat, vinagre i alcohol d'ús sanitari.

Les primeres informacions apunten que durant l'experiment s'hauria posat més quantitat d'algun dels productes químics i això va causar la deflagració i cremades als menors. S'apunta que aquest podria ser l'alcohol. A lloc, els Bombers també hi van trobar sabó de rentar plats així com indicacions de com fer l'experiment.

En aquest vídeo es pot veure com es fa l'experiment:

L'accident va provocar l'activació de nombrosos efectius d'emergències: Bombers, SEM i Mossos d'Esquadra. Un menor va ser traslladat greu a la Vall d'Hebron en l'helicòpter medicalitzat del SEM, on està ingressat però no perilla la vida i presenta cremades a extremitats i cara.

Mentre que els altres van resultar afectats de poca gravetat i van ser evacuats entre l'hospital Trueta i la Vall d'Hebron. El nen que van portar al Trueta ja va ser donat d'alta ahir mateix, com confirmen des del centre. Els altres dos ferits de poca gravetat, van ingressar a la Vall d'Hebron. A l'hospital barceloní hi queden dos menors ingressats en estat greu avui , els altres dos ja són altes.

"Tot en regla"

La monitora no va resultar ferida. Aquesta pertany a una empresa que havia llogat l'espai de la casa de colònies per fer-hi les activitats, segons indiquen fonts pròximes al negoci. En la mateixa línia van fonts de l'empresa que gestiona de la casa de colònies que assegura que la propietat lloga cada any l'espai a una empresa i que aquesta la relloga a d'altres que fan els casals o colònies -com és el cas actual-. També subratllen que tant la casa com l'empresa que va fer les colònies tenia tota la documentació en regla i tots els permisos corresponents per portar a terme l'activitat. Finalment, afegeixen que resten a l'espera del resultat de la investigació policial per aclarir el què ha succeït.

VÍDEO | L'alcalde de Brunyola parla sobre l'accident a la casa de Colònies

DdG

"Van tenir suport psicològic des del primer moment"

L'alcalde de Brunyola Roger Puigdevall ha atès aquest els mitjans de comunicació i assegura que en tot moment el què van prioritzar aquest dimecres és l'atenció dels nens i les famílies. El batlle també ha subratllat que se'ls va proporcionar atenció psicològica des del primer moment i que aquesta se'ls seguirà proporcionant fins que la necessitin.

També ha detallat que es mantenen dos dels menors ingressats a la Vall d'Hebron i que, esperen els informes de "Joventut de la Generalitat, Mossos i Bombers" per acabar d'aclarir què va succeir. No ha entrat en si la casa de colònies estava o no llogada, sinó que ha dit que tenia tots els permisos correctes. D'altra banda, ha destacat que tots els nens que estaven a la casa van tornar amb les seves famílies i les colònies es va donar per finalitzades.