ERC Arbúcies denuncia que un regidor de govern exerceix de tresorer

El Síndic assegura que des del 2021 s’han efectuat set requeriments d’informació a l’Ajuntament per investigar els fets sense obtenir cap resposta

Pla general del municipi d’Arbúcies, en una imatge d’arxiu.

Pla general del municipi d’Arbúcies, en una imatge d’arxiu. / DdG

Clara Julià

Clara Julià

L’oposició de l’Ajuntament d’Arbúcies, formada íntegrament pels cinc regidors d’Esquerra Republicana (ERC), denuncia que s’està produint una incompatibilitat de càrrecs al consistori, ja que hi hauria un regidor de govern que està fent les funcions de tresorer. La portaveu de la formació republicana, Esther Soms, afegeix que aquest és un fet «inacceptable»: «Trobem del tot fora de lloc que el tresorer de l’ajuntament sigui un càrrec electe. La llei diu ben clar que això només pot passar de manera accidental. Considerem que després de cinc anys en aquesta situació és un fet que no podem catalogar d’accidental». Des de l’oposició argumenten que la persona designada no compleix la legislació vigent perquè és un regidor que no pertany al cos de funcionaris, ni forma part del grup A1.

De fet, aquesta situació no és nova. Els republicans qüestionen aquests fets des del 3 de febrer de 2020, moment en què van preguntar per ple quina era la justificació de col·locar a Remei Artigas, regidora de govern per Entesa en l’anterior mandat i en l’actual, a fer les funcions de tresorera. Sense obtenir resposta, la formació va procedir a presentar les queixes al Síndic de Greuges per tal d’esclarir els fets. Aquest organisme, però, no va contactar amb l’Ajuntament sense obtenir resposta i aquella situació es va perpetrar fins al final de la legislatura passada. Enguany, les noves eleccions municipals han tornat a posar al grup d’Entesa (vinculat a Independents de la Selva) al govern, on mana amb majoria absoluta amb set regidors. I aquesta situació, s’ha tornat a produir, aquest cop nomenant al regidor Antoni Ronda, tresorer municipal.

Diari de Girona ha contactat amb el Síndic de Greuges, organisme que assegura que ha rebut les reiterades queixes d’ERC però que «no pot procedir» a fer una investigació perquè l’Ajuntament no ha respost cap dels set requeriments d’informació que se li han fet al respecte des de l’any 2021 fins a l’actualitat: «Com que des de l’Ajuntament no responen a les nostres sol·licituds d’informació, no podem valorar el cas», asseguren des de l’organisme.

Resposta de l’Ajuntament

Interpel·lat sobre aquests fets, l’alcalde d’Arbúcies exposa que «la Diputació ja no tenen aquesta figura, la Generalitat no ajuda i davant això hem pres la decisió que una persona de govern ocupi al lloc. Com a Arbúcies crec que hi ha molts ajuntaments estan igual. És molt fàcil criticar i no aportar solucions. Que no demanin una qualificació tan alta i així podem tenir un tresorer. O això o no en tenim. Mai hi ha hagut una persona amb la titulació, tampoc amb l’època d’ERC ni de la CUP. Mai s’ha complert amb aquesta legalitat vigent», afirma. 

Subscriu-te per seguir llegint