Ecologistes, pagesos i veïns de Caldes celebren el fre al pla "especulatiu de super luxe" de la Ryder Cup

No s'oposen que es faci als camps actuals perquè un torneig "d'una setmana" no pot ser "una hipoteca de per vida"

Un dels camps de golf que formen part del complex Camiral Golf & Wellness de Caldes de Malavella, on es volia celebrar la Ryder Cup 2031.

Un dels camps de golf que formen part del complex Camiral Golf & Wellness de Caldes de Malavella, on es volia celebrar la Ryder Cup 2031. / Camiral Golf & Wellness

ACN

L'Associació de Naturalistes de Girona, la Plataforma Caldenca, Unió de Pagesos, part de l'oposició de Caldes (ERC i SOM) i En Comú Podem celebren que la Generalitat hagi frenat "el projecte especulatiu" associat a la Ryder Cup 2031 que es traduïa en "un complex urbanístic de super luxe". Asseguren que l'ampliació del Camiral Golf & Wellness amb un tercer camp de golf, un nou hotel o apartaments suposava destruir "més de 200 hectàrees de boscos i sòl agrícola protegits" i que és incompatible "amb l'emergència climàtica i les conseqüències planetàries del turisme de luxe". No s'oposen que el torneig es faci a les instal·lacions actuals perquè no es podia permetre que una "competició d'una setmana" suposés "una hipoteca de per vida".

En un comunicat, els ecologistes, la plataforma ciutadana, els pagesos i els tres partits s'alineen amb la postura de la Generalitat, que va tombar el pla urbanístic associat a la candidatura de la Ryder Cup. El projecte preveia ampliar les instal·lacions del complex amb un tercer camp de golf de divuit forats i aixecar 12.000 metres quadrats destinats a usos turístics (que es concretarien en un hotel o bé apartaments).

"Celebrem i compartim l'oposició de la Generalitat", asseguren a l'escrit. "D'ençà que vam saber que la celebració de l'esdeveniment, per ser rendible, requeria ampliar les instal·lacions actuals del golf en un espai catalogat d'interès ecològic i agrari, vam mostrar-hi la nostra oposició", afegeixen.

Tots ells, a més, rebutgen de ple la postura que han expressat tant patronals com associacions i entitats del sector turístic, donant suport al projecte i assegurant que el nou camp de golf es regaria amb aigua regenerada. Asseguren que l'ampliació del Camiral Golf & Wellness amb 150 hectàrees suposava "la destrucció de boscos i sòl agrícola protegits pel planejament municipal" i que el nou complex turístic "amb alts consums d'aigua potable, i no regenerada" és ""plenament incompatible amb l'emergència climàtica i les conseqüències planetàries que té el turisme de luxe".

Els ecologistes, veïns, pagesos i partits també asseguren que és de "vital importància" regular el consum d'aigua de xarxa que fan els camps de golf, "purament recreatiu i limitat a un sector molt minoritari de la societat". Asseguren que, encara que tan sols el 7% de l'aigua que rega els camps de golf o de pitch & putt d'arreu de Catalunya sigui de la xarxa -la resta, és regenerada o de pous propis- en total, cada any, aquestes instal·lacions gasten 7.300 milions de litres d'aigua.

"Per fer-nos una idea de la magnitud, aquesta quantitat seria la necessària per omplir 2.920 piscines olímpiques", diuen al comunicat. I hi afegeixen, en referència al municipi: "O bé proveir el consum d'aigua d'una població comparable a la de Caldes de Malavella durant quinze anys".

Menys aigua a la riera

Els ecologistes, la plataforma, els pagesos i els tres partits recorden que actualment Camiral Golf & Wellness té dos camps de golf (l'Stadium Course i el Tour Course, inaugurats el 1999 i el 2005) que es complementen "amb dos hotels i uns 400 habitatges de luxe, entre xalets i apartaments".

Al comunicat, expliquen que els dos camps es reguen sobretot amb aigua regenerada, que prové de la depuradora de Caldes i de l'estació regeneradora privada que té la urbanització, i que tan sols un 2% prové de pluvials. L'escrit, però, assegura que tot aquest volum d'aigua "comporta la conseqüent reducció del cabal que circula per la riera de Santa Maria, que alimenta els estanys de Sils i la conca de la Tordera, "una de les més sobreexplotades". "En èpoques de sequera com la dels darrers dos anys, el fet és molt preocupant", indiquen.

Als camps actuals

Per últim, l'Associació de Naturalistes, la Plataforma Caldenca, Unió de Pagesos, ERC, SOM i En Comú Podem asseguren que no s'oposen a què la Ryder Cup 2031 se celebri a Caldes si es fa dins les instal·lacions actuals. Un extrem que els promotors de la candidatura ja van dir que plantejarien a l'organització del torneig internacional.

"Allò que no tolerem és que per fer-ho s'hagi de destruir i hipotecar el territori", subratllen al comunicat. I conclouen: "No podem permetre que una competició d'una setmana ens hipotequi de per vida. Qui s'estima el territori no el trinxa!".