Centenars de cigonyes envaeixen Arbúcies

Les aus fan una aturada insòlita en el marc de la seva ruta migratòria i el municipi es queda dues hores sense llum per l'electrocució de tres exemplars

Clara Julià

Clara Julià

Si el grup Duncan Dhu hagués estat dimarts a la tarda a Arbúcies, la seva cançó més famosa  —Cien gaviotas— hauria canviat de nom a Cien cigüeñas. De fet, ningú s’explica ben bé els motius pels quals el municipi va rebre dimarts a la tarda la invasió de prop d’un miler de cigonyes que van buscar un racó per passar la nit en el marc de la seva ruta migratòria. Tot el poble n’anava ple en veure tal estampa: les teulades, les xemeneies, el campanar de l’església, les torres elèctriques, els pals de llum i els arbres van esdevenir un lloc de repòs per a aquests exemplars que, literalment, van envair el municipi. 

David Merino, vicepresident de l’Associació de Naturalistes d’Arbúcies, subratlla que «mai» havia vist un episodi així: «Les cigonyes quan estan en ruta migratòria passen en grans estols, però normalment fan la ruta d’Osona. És poc habitual que parin a Arbúcies. Alguna vegada n’havíem vist un petit grup, però res com dimarts, quan van passar més de 500 aus per sobre d’Arbúcies i es van aturar a passar la nit. En 50 anys mai havíem vist un nombre tan elevat. Són aus migratòries de grans dimensions que a l’hivern marxen cap a l’Àfrica i a l’estiu pugen cap al nord d’Europa, per això és habitual que vagin en grup, però no sabem per què aquest any s’han aturat aquí. És un bonic misteri». 

En 50 anys mai havíem vist un nombre tan elevat. Són aus migratòries de grans dimensions que a l’hivern marxen cap a l’Àfrica i a l’estiu pugen cap al nord d’Europa, per això és habitual que vagin en grup, però no sabem per què aquest any s’han aturat aquí

David Merino

— Vicepresident de l'Associació de Naturalistes d'Arbúcies

Sense llum dues hores

L’arribada massiva d’aquestes noves veïnes, però, va causar una incidència que va deixar sense llum al municipi. Tres cigonyes que estaven recolzades en una torre elèctrica es van electrocutar, de fet, una d’elles va morir a causa de les ferides produïdes, a priori, per la forta càrrega. 

Un grup de cigonyes a Arbúcies, dimecres.

Un grup de cigonyes a Arbúcies, dimecres. / Imatge cedida

Un veí va alertar als Agents Rurals que, juntament amb altres persones presents, van detectar en quin indret hi havia les aus ferides i es van coordinar per inhabilitar la torre en qüestió i retornar l’electricitat al municipi. L’incident va deixar dues hores sense subministrament elèctric al poble, entre quarts de vuit i les deu, aproximadament. Gràcies a l’operatiu, dues cigonyes ferides van ser traslladades al Centre de Recuperació de Fauna dels Aiguamolls de l’Empordà, mentre que l’exemplar mort es va traslladar a Torreferrussa on se li practicarà una necròpsia. 

Un dia «màgic»

El batlle del municipi, Pere Garriga, s’emociona en explicar com va reaccionar la gent del poble. «Va ser genial! Recordo un dia veure milers de pardals durant la pandèmia, però aquest miler de cigonyes no ho havia vist mai! I això que ela meva sogra té 90 anys i té el cap clar i continua impactada pel que va passar. Va ser una preciositat enorme! A més es van instal·lar a teulades, xemeneies, arbres. Una preciositat, la natura és viva!», expressa el batlle, que afegeix que quan el poble va saber que el tall de llum l’havien causat unes cigonyes, va rebre una allau de missatges de veïns que volien saber si els animals s’havien pogut recuperar. «Va tocar la fibra a tot el poble, ens vam quedar sense llum i ningú es va enfadar en saber el motiu, i no hi havia queixes! Tothom preocupat per les cigonyes. Ha sigut dels dies més genials que he viscut, t’ho asseguro!», conclou.

Subscriu-te per seguir llegint