La Generalitat insta a l’Ajuntament de Blanes a retirar el mural de Saturno

La Comissió de Patrimoni Cultural de Girona indica que el grafiti pintat a la façana del teatre per l’artista internacional «desmillora la visualització i contemplació» de la Font Gòtica, que és un Bé Cultural d’Interès Nacional, i genera «confusió del context històric»

La Font Gòtica, a l’esquerra, i el mural de Saturno pintat a la façana del Teatre de Blanes.

La Font Gòtica, a l’esquerra, i el mural de Saturno pintat a la façana del Teatre de Blanes. / DdG

Clara Julià

Clara Julià

Què és l’art? La definició d’aquesta paraula ha portat a reflexions molt àmplies i que probablement divergeixen entre elles. El cas és que aquesta qüestió ha florit entre la població blanenca després que la Comissió Territorial de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Girona hagi notificat a l’Ajuntament de Blanes que han de restituir la façana del teatre del municipi tal com era abans que l’artista internacional Saturno, Miguel Ángel Sánchez, hi dibuixés un mural de grans dimensions

Qui va ser pregoner de la darrera edició de la Festa Major de Blanes va pintar el mural de manera gratuïta en senyal d’agraïment al municipi per nomenar-lo pregoner. El mural, però, està al costat de la Font Gòtica, un monument que és un Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) que compta amb unes proteccions particulars. Segons fonts municipals, en el seu moment es va demanar permís al departament de Patrimoni per poder fer el mural tot i que no van obtenir resposta fins a finals de desembre, sis mesos després. I la resposta no ha sigut l’esperada; la Generalitat nega el permís i demana que es restitueixi l’espai.  

En l’escrit, el departament de Patrimoni argumenta que la pintura «té massa protagonisme respecte el BCIN i, per tant, desmillora la visualització i contemplació de la Font Gòtica i el seu entorn». D’altra banda, la Generalitat afegeix que el dibuix del mural -on hi apareix representada una figura de cavaller amb un escut i una espasa que es baralla amb un drac i amb unes roses de fons- pot generar confusió. «Manca rigor i genera confusió del context històric a la ciutadania que ho percep. La representació i fusió de conceptes i personatges diferents confon la difusió del mateix patrimoni i la seva història», afegeixen en l’escrit que n’insta a la restauració prèvia. 

El regidor de cultura, Jordi Calvet (PSC), exposa que «no té cap sentit que es puguin posar banderes a la façana del teatre però que no hi pugui haver un mural que, a més a més, si aixeques la persiana ni tan sols es veu». El regidor indica que recorreran l’escrit o que presentaran un pla de compliment tenint en compte que la concessió del bar del teatre va finalitzar i l’Ajuntament preveu fer modificacions en aquest equipament municipal. 

D’altra banda, el portaveu de l’oposició, Àngel Canosa (ERC), va criticar a través de les xarxes socials la gestió dels esdeveniments. «El govern actual va decidir, sense dir ni consultar res a ningú, de fer un grafiti de grans dimensions dins de l’entorn de protecció de la Font Gòtica, sense seguir cap mena de tramitació administrativa. Fins i tot es va començar a pintar sense cap informe tècnic per part de cap funcionari». 

El mural del carrer ample no és l’únic que ha fet l’artista Saturno al municipi. Darrerament també va pintar la façana de la Biblioteca Comarcal en el marc del festival d’Arts Urbanes. 

Subscriu-te per seguir llegint