Les Catifes de Flors d’Arbúcies i Blanes, camí de ser Patrimoni Cultural Immaterial de la Unesco

El Parlament de Catalunya dóna suport a la candidatura de la tradició de fer estores de flors

Una de les estores florals d'Arbúcies.

Una de les estores florals d'Arbúcies. / Ajuntament d'Arbúcies

DdG

Les Catifes de Flors d'Arbúcies i Blanes, dues poblacions selvatanes unides per una mateixa tradició, han rebut el suport del Parlament de Catalunya per ser reconegudes com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Unesco.

Amb aquesta declaració, el Parlament reconeix la tasca que duu a terme la Federació Catalana d'Entitats Catifaires a la qual pertanyen les dues entitats que impulsen aquest art als seus respectius municipis de Blanes i Arbúcies. La federació treballa des de fa 18 anys per posar Catalunya al mapa del món catifaire, així com per consolidar un moviment social, cultural i artístic creat com una xarxa d'interacció cultural.

A Arbúcies, l'Associació de Catifaires d'Arbúcies va néixer l'any 2005, però amb anterioritat aquesta tradició ja s'havia perdurat. La va fundar un grup de veïnes i veïns de la població de la Selva interior que defensen la cultura popular, cooperativa i amb un marcat component social.

Prop de mig segle de tradició recuperada

A Blanes aviat farà mig segle de vida que una colla de veïns del popular barri de Raval, al nucli històric de la ciutat, van sumar il·lusió i energies conjuntament amb el rector de la Parròquia Santa Maria, per recuperar l'antiga tradició de mitjans del segle XX. Consisteix a elaborar aromàtiques catifes de flors i altres elements naturals als carrers del barri de Raval coincidint amb la Diada de Corpus.

En l'actualitat, l'Associació Estores de Raval de Blanes continua encarregant-se de tots els detalls de l'organització amb el suport de l'Ajuntament de Blanes. Una tasca que s'enceta a principis d'any, amb la planificació dels continguts que hi haurà de cara a la Diada de Corpus. Durant aquests darrers anys l'entitat ha comptat amb la col·laboració de diverses dones i homes artistes de Blanes, que posen al servei de tothom qui vulgui gaudir-ho la seva creativitat, amb dissenys d'estores florals que rivalitzen en originalitat i color. Un exercici visual i sensitiu molt agraït quan està esclatant la primavera.

La candidatura a la Unesco

La Federació Catalana d'Entitats Catifaires, segons dades pròpies, remarca que més de 200.000 persones s'acosten cada any a veure les creacions fetes per prop de 5.000 persones, entre socis i col·laboradors. Una part important de la rellevància que actualment ha adquirit Catalunya l'art efímer de crear catifes de flors es deu a la tasca que desenvolupa l'entitat popular.

La Federació Catalana d'Entitats Catifaires ha impulsat una candidatura internacional de manera conjunta amb Mèxic, Malta, Bèlgica i Itàlia, països que comparteixen aquest art perquè figuri inscrit a la llista representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Unesco.