Ja està tot preparat per a les properes festes. Els carrers adornats, els comerços amb les decoracions i tothom amb una agenda plena de compromisos. També hi ha una cara B una mica menys de pel·lícula: hi ha més multes de trànsit per Nadal que en altres moments de l'any. És la pitjor manera d'acabar les festes, però estigues tranquil. Al llarg d'aquestes línies et mostrarem com pots evitar cometre infraccions, quines són les més habituals i sobretot que no sempre cal pagar les sancions. Compte! Sense cometre cap il·legalitat. 

Com pots evitar una multa de trànsit per Nadal?

Serem sincers, hi ha més multes de trànsit per Nadal perquè es cometen més infraccions, se surt més a la carretera i hi ha més controls. Són totes justes? Això ho veurem més endavant. De moment, cal ser prudent i evitar totes aquestes accions que comporten una sanció segura:

 • Superar els límits de velocitat.
 • Consumir alcohol o drogues i agafar el cotxe.
 • No portar el cinturó posat.
 • Fer servir el mòbil mentre es condueix.
 • Circular sense carnet de conduir o amb el carnet caducat.
 • No haver passat la ITV a temps.
 • No comptar amb l'assegurança obligatòria.

Les infraccions poden ser lleus, greus o molt greus. Les primeres no comporten pèrdua de punts, la resta en la majoria dels casos sí. A més a més, la sanció econòmica va des de menys de 100 euros fins a xifres realment elevades, molt per sobre dels 600 euros.

Trànsit de vehicles a la ciutat de Girona Aniol Resclosa

Si no vols invertir el sou per pagar infraccions, sigues prudent al volant i evita les accions que acabem d'esmentar. La informació ve directament de la DGT.

Quines altres causes fan que hi hagi més multes de trànsit per Nadal?

A més, de totes les causes que explica la DGT, per Nadal s'afegeixen alguns factors a la conducció que compliquen les carreteres. Els repassarem, però l'important és que els tinguis presents cada cop que agafis el cotxe:

 1. Més desplaçaments. Nadal és una de les èpoques de l'any amb una concentració més gran de desplaçaments, tant a la ciutat com a la carretera. És un càlcul senzill: si agafes més el cotxe, tens més possibilitats de rebre una multa. Això sí, també de tenir un accident. Així que cal anar sempre amb compte al volant, hi ha molt en joc.
 2. Alcohol. T'ho diu la DGT i la lògica, conduir sota els efectes de l'alcohol augmenta els accidents i és una temeritat. És clar que pots beure aquestes festes i fer-ho amb la prudència que tu consideris, però no agafis el cotxe. El menys important és que et parin en un control i tinguis la multa assegurada. Hi ha molt més en joc.
 3. Els conductors estan més nerviosos. Totes les persones que celebren Nadal tenen infinitat de compromisos aquests dies. Que si compres, que si sopars d´empresa, que si reunions familiars… Molts compromisos i molt poc temps. Si els altres estan nerviosos al volant, tu intenta estar tranquil. Evitaràs cometre imprudències que acabin en infraccions.
 4. No t'agrada el Nadal. Tranquil, no ets l'únic a qui no agraden aquestes festes. Tot i això, a molta gent li encanten. Si has de sortir a la carretera i no empatitzes amb tanta celebració, no importa. Tu sigues prudent i condueix amb compte. De fet, si no tens tants compromisos, deixa el cotxe durant uns dies aparcat i gaudeix de caminar o del transport públic.
 5. Més embussos. Els embussos es pateixen tot l'any i per Nadal més. Pren-t'ho amb calma, no facis maniobres imprudents i surt amb temps. Si arribes tard, és un problema, però si no arribes, encara és pitjor. Així que paciència i tranquil·litat.
 6. Carrers plens de vianants. Ara ets al volant, però tard o d'hora també seràs un vianant. Així que posa't al seu lloc i entén que aquests dies no són tan responsables com la resta de l'any. Creuen per on no ho haurien de fer, se salten els semàfors o fins i tot s'enfaden amb els conductors. Has d'estar més alerta que mai perquè les presses no acabin malament.
 7. És hivern. El mal temps i Nadal solen anar junts. La pluja, el vent o la neu fan que se circuli pitjor per les carreteres. Quan passa això, s'incrementen els accidents i les multes. No pugis al cotxe sense consultar la climatologia i segueix tots els consells de les autoritats.
 8. No has fet la revisió del cotxe. La revisió del cotxe està al caure i com sempre va malament. No la deixis. El vehicle ha d'estar en el millor estat possible. Redueix les possibilitats d’accident. És una cosa que depèn de tu, però que repercuteix en la seguretat de tothom.

T'han passat les ganes d'agafar el cotxe aquest Nadal? Doncs no era la nostra intenció. Condueix, fes-ho tranquil i sigues prudent. Si encara així arriben les multes, hauràs de passar a l'acció.

Què pots fer si t'arriba una multa aquest Nadal?

Quan arribi una multa, has de comprovar que totes les dades estan bé. Els diferents organismes que les imposen també es poden equivocar. Llavors, has d'identificar el conductor.

Després, pots pagar la infracció o reclamar-la. Això de deixar-la en un calaix oblidada no és bona idea. Al final pagaràs molt més. És cert que, si l'abones durant els primers 20 dies naturals, tindràs un descompte. I si la reclames?

Les reclamacions de multes tenen un percentatge considerable d'èxit. A més, si comptes amb un servei d'experts, no t'hauràs d'ocupar de fer tu tots els tràmits.

Pots recórrer una multa de trànsit que no esitigui ben justificada Pexels

A la seva web trobaràs un test de risc per conèixer les possibilitats que tens de patir una sanció. Només introduint unes dades i en menys de tres minuts, obtindràs una informació molt valuosa i tot el que t'ofereix un servei com el dels assessors experts.

És veritat que els dubtes legals no estan sempre relacionats amb les multes, sinó també amb altres aspectes de la vida. Però si reps una infracció, et donaran resposta a preguntes com aquestes:

 1. Caduquen les multes?
 2. Com pots saber si tens alguna infracció pendent?
 3. Què passa si no pagues una multa dins el termini?
 4. Com es compten els dies naturals per pagar una multa?

Esperem que encara que hi hagi més multes de trànsit per Nadal, cap sigui per a tu. En cas que t'arribi alguna infracció, compta amb LEGÁLITAS i no paguis res que no et correspongui. Així, la pujada de gener serà menys costa.