El 46% de les ofertes de treball de Catalunya requerien alguna titulació d’FP

Les vinculades amb Sanitat tenen la taxa d'ocupabilitat més alta

Amb onze centres repartits per tota Espanya, el Grup ILERNA ofereix més de 30 titulacions oficials per a estudiar tant a distància com en línia

Les FP de Sanitat són les que generen més ocupació

Les FP de Sanitat són les que generen més ocupació / Cedida / ILERNA

Pep Canals

La formació professional guanya més pes any rere any. Els joves aposten per ella com a via d'entrada al mercat laboral. Però no només això. La demanda de perfils professionals vinculats a aquesta mena de formacions per la qualitat de la seva preparació acadèmica no para de créixer entre les empreses i es calcula que Catalunya necessitarà 120.000 perfils d’FP en els propers tres anys per cobrir vacants. Però encara hi ha més dades que ho demostren: la taxa d'ocupació de les persones titulades en FP és del 42,2%, segons el Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE), gairebé quatre punts per sobre dels titulats universitaris.

A Catalunya és molt notable el nombre d'ofertes laborals que requereixen aquestes titulacions. Segons l'Observatori de la Formació Professional, amb dades de l'últim estudi d'Infoempleo, el 46,19% de les ofertes d'ocupació requerien alguna titulació d'FP, ja fos de Grau Mitjà (20,83%) o de Grau Superior (25,36%). Però, a més, segons les dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA), l'avantatge per a trobar ús dels joves amb titulació d'FP respecte a uns altres amb nivell educatiu inferior era de 17,58 p.p.

ILERNA és un centre de referència per estudiar FP

ILERNA és un centre de referència per estudiar FP / Cedida / ILERNA

Dins del mercat laboral espanyol destaquen com a perfils amb més demanda les titulacions vinculades amb la sanitat, l'administració i gestió, a més d'informàtica i comunicació, segons expliquen des d'ILERNAcentre oficial d'FP en línia i presencial que es troba repartit per diferents regions de la geografia espanyola.

4 motius per estudiar FP

L’evolució del mercat laboral els pròxims anys necessitarà perfils professionals altament capacitats per a cobrir determinades vacants. “Hi ha previsions que apunten al fet que en els pròxims anys es registraran més de dos milions d'oportunitats de treball per a titulats d'FP en tota Espanya”, explica Jordi Giné, CEO de Grup ILERNA. En aquest sentit, assegura que “els centres podem aportar la formació que demanda actualment el mercat laboral”.

La formació professional té alguns avantatges respecte a altres titulacions d'educació superior:

  1. És una formació pràctica. Les titulacions d'FP tenen un component eminentment pràctic. A part de la teoria, a l'aula també es treballa amb casos pràctics per a assimilar els continguts i tots els estudiants tenen una assignatura de pràctiques en l'empresa.
  2. Major taxa d'ocupabilitat. Segons el SEPE, la taxa d'ocupabilitat de l'FP en 2021 va ser del 42,2%, més de quatre punts per sobre de la universitària.
  3. Menor temps. A diferència d'una titulació universitària, la formació professional es concentra en dos anys. Alguna cosa que retalla substancialment el temps invertit.
  4. Et pots continuar formant. Si vols continuar formant-te dins d'un sector concret, amb l'FP pots continuar formant-te a través d'una altra titulació o accedint als estudis universitaris de la branca.
La formació professional és molt més pràctica

La formació professional és molt més pràctica / Cedida / ILERNA

Cicles formatius de Sanitat amb major demanda de professionals

L'FP de la branca de Sanitat són les que compten amb una major demanda en el mercat laboral. Això li confereix una de les taxes d'ocupabilitat més altes d'Espanya. En aquest sentit, hi ha alguns cicles de Grau Mitjà a tenir en compte: 

  1. Cures Auxiliars d'Infermeria
  2. Emergències Sanitàries

Consulta els millors graus mitjans d'FP. 

En el cas de Grau Superior:

  1. Anatomia Patològica i Citodiagnòstic
  2. Laboratori Clínic i Biomèdic
  3. Pròtesis Dentals
  4. Dietètica

Consulta els millors graus superiors d'FP.

FORMACIÓ PROFESSIONAL PRESENCIAL, SEMIPRESENCIAL I A DISTÀNCIA A CATALUNYA

Els alumnes que opten per l'FP disposen en l'actualitat amb múltiples opcions, tant públiques com privades, per a cursar aquestes titulacions. Un exemple seria el del Grup ILERNA que, amb onze seus repartides per tota la geografia espanyola i dues a l'estranger (Itàlia i França), s'ha convertit en un dels centres de referència per a la FP al país amb més de 30 cicles oficials de les famílies professionals de Sanitat, Serveis Socioculturals i a la Comunitat, Imatge i So, Comerç i Màrqueting, Informàtica i Comunicacions, Administració i Gestió, a més d'Hostaleria i Turisme.

El grup va néixer en 2012 després de la unió de l'Acadèmia Tècnica i Els Heures, dos centres de Lleida amb més de cinquanta anys de trajectòria. En aquests onze anys ha obert centres a Madrid, Sevilla, Tarragona, Barcelona i Còrdova. Per al curs 2023-2024, i continuant amb el seu pla d'expansió, Grup ILERNA té previst inaugurar una nova seu a Valladolid i un segon centre formatiu a Cadis.

Però, a més, i des de l'any 2014, ofereix les seves titulacions a distància a través d'ILERNA EN LÍNIA, sent un dels centres pioners a Espanya. “En ILERNA treballem per a oferir programes de formació professional en línia perquè joves i adults puguin estudiar des de qualsevol lloc i quan vulguin. Això respon al fet que com a grup posem en el centre les necessitats dels estudiants i sabem que la flexibilitat és un factor molt important”, assegura Giné.

D'altra banda, ILERNA també ofereix una modalitat semipresencial amb vídeo classes en línia i sis hores de classes setmanals presencials. Una fórmula que conjumina els avantatges de les classes pràctiques de la segona, amb la flexibilitat que ofereix la formació a distància.

Per què estudiar un cicle de formació professional en ILERNA?

Al llarg de la seva trajectòria, ILERNA ha format a més de 100.000 titulats amb un mètode pràctic i enfocat a les necessitats del mercat laboral. Tot això gràcies a un equip de docents experts en cada disciplina, que guien a l'alumne en tota la seva trajectòria formativa i amb tutories personalitzades. Els seus plans d'estudis s'adapten a la realitat del mercat laboral i a l'ús de les noves tecnologies, a través de la innovació.

“El motor d'ILERNA és millorar l'ocupabilitat dels joves i optimitzar la competitivitat de les empreses. Som una eina formar als professionals que demanden les empreses i aportem personal qualificat al mercat laboral en aquelles àrees més sol·licitades”, apunta el CEO d'ILERNA.