Aquests són els fugitius espanyols més buscats per l'Europol: un boxejador i un traficant

La policia demana ajuda per a buscar als pròfugs més perillosos del continent, entre els quals hi ha dos espanyols

Aomar Abdel Lah Belghazi (esquerra) i Nikolay Kurkuchev (dreta), els espanyols més buscats per l'Europol

Aomar Abdel Lah Belghazi (esquerra) i Nikolay Kurkuchev (dreta), els espanyols més buscats per l'Europol / Cedida

David López

Una espectacular intervenció policial va sorprendre els vianants que passejaven per la Gran Via de Madrid el mes passat. Sobre les 12 de migdia, una parella sortia d'un luxós hotel acompanyats de les seves mascotes. Els agents de la Policia Nacional van actuar amb rapidesa, perquè havien establert el dispositiu de detenció durant tot el matí.

El sospitós va intentar fugir en veure els agents, que es van disposar a reduir-lo. Ell es va resistir, va forcejar i va aconseguir provocar contusions a dos d'ells. Fins i tot després de ser arrestat i emmanillat, el detingut no va deixar de donar puntades de peu i cops a l'interior del vehicle policial, en el seu trasllat a comissaria.

La Policia italiana ha explicat que no facilita la seva identitat "en compliment dels drets de la persona investigada i de la presumpció d'innocència, fins on es coneix actualment, subjectes a noves recerques i en espera de sentència". Però sí que confirma que el detingut, de nacionalitat italiana però amb passaport dominicà fals, era reclamat per les autoritats del país per un atracament que presumptament va cometre el 24 de març de 2021.

Aquell dia, aquest delinqüent "extremadament violent" (segons la policia transalpina) va organitzar en un hotel de Cagliari una venda de droga. Per després matar a tots els companys narcotraficants i fer-se amb 30.000 euros i 3 quilos de cocaïna. Després del tiroteig, que va deixar a les víctimes ferides de gravetat, va abandonar l'hotel amb tranquil·litat. Des de llavors va d'aparèixer del mapa.

Per aquest motiu havia estat inclòs en la llista dels fugitius més buscats del continent. Una llista que confecciona l'organisme policial Europol per mitjà de la denominada xarxa ENFAST (Xarxa Europea d'Equips de Cerca Activa de Fugitius). Un programa de col·laboració policial entre països europeus per a localitzar als delinqüents més buscats i perillosos, i que ara mateix compta amb un quadre format per 46 subjectes. Dos d'ells, de nacionalitat espanyola.

Campió nacional

Segons assenyala l'Europol, tots dos estan inclosos en la categoria de 'fugitius perillosos',quelcom que es destaca a la web de la Xarxa Enfast (com també es fa per als fugitius per als quals s'ofereix recompensa, situació en la qual actualment es troba un pròfug holandès, un austríac i un altre polonès). I de tots dos espanyols, el que més destaca és que un antic va ser campió nacional de kickboxing.

Es diu Aomar Abdel Lah Belgazhi, va néixer el 1987 i residia en Telde (Gran Canària). Va ser allà on va destacar en aquest esport de contacte fins al punt de ser un fix en les convocatòries de la selecció autonòmica. Un home d'1,90m, molt musculós que va acabar proclamant-se campió nacional de la seva categoria en una modalitat de lluita denominada lowkick (puntades baixes) l'any 2018.

Aomar Abdel Lah Belghazi va ser campió nacional de kickboxing amb la selecció canària

Aomar Abdel Lah Belghazi va ser campió nacional de kickboxing amb la selecció canària / Europol

Tres anys abans, segons indica l'Europol, va cometre una brutal violació. A mitjans de 2015, Aomar va portar a una noia al seu cotxe fins als voltants d'un hipòdrom en Gran Canària, on pretenia tenir sexe amb ella. La va manar al seient de darrere i la va voler obligar a fer un trio amb una noia, al que ella es va negar. Després d'insultar-la i amenaçar-la, la va forçar sexualment, colpejant-la i provocant-li nombroses lesions "especialment a la cara, pit i genitals", detalla l'ordre de cerca.

Per aquest motiu, Aomar Abdel Lah Belgazhi va ser condemnat posteriorment a nou anys de presó. Després de ser sentenciat, Aomar va fugir i continua desaparegut. Parla espanyol i àrab, segons relata la seva fitxa policial. I és, segons fonts policials, extremadament perillós per la seva condició física i els seus coneixements d'arts marcials. La seva incorporació al llistat ha estat la més recent per part d'ENFAST, que l'ha inclòs enguany.

El narco búlgar

L'únic espanyol que es manté del llistat de l'any passat és un vell conegut de les autoritats europees. Es tracta de Nikolay Shterev Kurkuchev. Un "capo del narcotràfic" de 55 anys, nascut a Bulgària però amb doble nacionalitat. És, segons l'organisme europeu, un dels membres clau d'una organització internacional dedicada al tràfic de grans quantitats de drogues il·legals (especialment cocaïna) en contenidors que sortien des de Sud-amèrica i arribaven a Europa.

L'organització estava especialitzada a importar cocaïna amagada dins d'altres mercaderies lícites. La introduïen en contenidors enviats des de Colòmbia, sota aparença de comerç legal. En arribar a Europa, el carregament s'enviava a laboratoris on s'extreia la droga. L'organització solia enviar als seus propis químics per a assegurar-se que es recuperava la màxima quantitat possible de substància.

Nikolay Kurkuchev, en la fitxa policial dels més buscats per l'Europol

Nikolay Kurkuchev, en la fitxa policial dels més buscats per l'Europol / Europol

Dins d'Europa movien la cocaïna en vehicles amb compartiments ocults. Es van registrar tres enviaments des de Sud-amèrica a Bulgària, per un total de 740 quilos de cocaïna. La recerca va revelar que aquest individu era el líder de l'organització a Bulgària, on rebia la droga. Ell organitzava i supervisava les operacions per a enviar-la posteriorment a altres països europeus, on s'extreia i distribuïa. Segons la seva fitxa policial, és perillós i, gairebé amb tota probabilitat, va armat.

Messi i el Perú

Des de l'any passat, el nombre d'espanyols en aquesta llista s'ha vist reduït per les detencions practicades gràcies a aquesta xarxa de treball en comú. L'any 2022, el nombre de nacionals en el quadre dels més buscats era de 5. Encara no estava Aomar. I al ja esmentat Kurkuchev se li unien quatre noms: Vassil Baklarov, Viviana Andrea Vallejo Gutiérrez, Erik De Ventura i Abdellah El Haj Sadek El Menbri.

El primer, com Kurkuchev, és d'origen búlgar. Vassil Baklarov també té la nacionalitat espanyola. L'any 1995 treballava com a porter de discoteca a Alcalá de Henares. Al costat d'un altre company de treball, van entaular una negociació amb tres estafadors (dos empresaris valencians arruïnats i un timador camerunès) que pretenien vendre'ls una màquina de falsificar bitllets, en un moviment conegut com l'Estafa de la Guitarra.

Tant Baklarov com el seu company es van creure l'història i van decidir apropiar-se de la màquina sense pagar ni un duro. Així, van optar per matar-los a tots tres. Des de llavors estava a la llista dels més buscats de l'Europol. Baklarov ha sortit de la llista sense que s'hagi notificat cap detenció des de l'Europol. Una situació semblant a Abdellah El Haj Sadek El Menbri.

Abdellah és conegut al món de l'hampa com el Messi de l'haixix. Un traficant d'origen magribí (nascut a Tànger però establert a Algesires) que es va fer famós per ser el narco més important del Camp de Gibraltar. Després de ser detingut diverses vegades, es va escapolir al Marroc el 2019, tement que fos acusat d'assassinat. Ha estat en aquesta llista fins a aquest any, encara que no consta detenció.

Viviana Vallejo va ser detinguda a la selva equatoriana després de ser requerida per les autoritats europees

Viviana Vallejo va ser detinguda a la selva equatoriana després de ser requerida per les autoritats europees / Europol

Els altres ja han sigut arrestats. Viviana Andrea Vallejo, una proxeneta coneguda entre la policia pel seu tatuatge d'una poma al pit, estava acusada de tràfic de persones a Alacant i Astúries. Segons fonts policials, solia ser extremadament cruel amb les prostitutes que portava a Espanya. Viviana, d'origen colombià, va ser capturada en una zona de la selva equatoriana el mes d'octubre passat, tal com va detallar El Periódico.

El tercer, Erik de Ventura Pacheco (àlies Perú) era el lloctinent del conegut delinqüent Ángel Suárez 'Cásper', i portava 9 anys en recerca i captura per les autoritats europees. El Perú, que s'havia especialitzat en 'bolcades', acumulava 36 delictes, entre ells tràfic de drogues, tortures i segrestos. Es va fer popular per haver robat a casa d'Esther Koplowitz el 2001. En els últims anys gairebé no sortia de casa i havia modificat el seu aspecte físic, però va ser detingut el mes de gener passat en un supermercat de Toledo.

Destí Espanya

Encara que només en quedin dos amb nacionalitat espanyola en aquesta llista, Espanya és un dels llocs on s'han practicat més detencions d'aquest tipus. Perquè Espanya és una de les destinacions preferides d'aquests delinqüents. Aquest any, sense anar més lluny, n'han caigut tres. A finals de febrer, la Policia Nacional va capturar a Múrcia un fugitiu holandès anomenat Sherwin Bemshomin Windster, que es va escapar de presó quan complia una condemna de 5 anys i sis mesos per dos robatoris amb armes de foc, en un dels quals va morir una persona.

Aquella mateixa setmana, agents de la Policia Nacional van arrestar a Madrid Josip Mihajlovic, un croat de 26 anys buscat al seu país per pallisses i intents d'assassinat. El pròfug va ser abordat per les forces de seguretat a l'ascensor de l'hotel madrileny on s'allotjava amb la seva parella. Un procediment semblant al del fugitiu italià neutralitzat aquesta setmana a la capital.

I poc després, el 30 de març, també queia a Madrid la ciutadana hongaresa Andrea Dudla. Una dona condemnada a Hongria per blanqueig de capitals i investigada per altres delictes, que vivia a República Dominicana sota una identitat falsa (es feia anomenar Ester Katona) i casada amb un home dominicà, amb qui tenia una filla de poca edat. Després de passar un temps oculta a Tailàndia, Dudla va ser capturada per la Policia Nacional a l'Aeroport de Barajas.