Un home mor ennuegat mentre sopava en un restaurant

Bruna Segura

Un home de 62 anys ha perdut la vida a causa d'un ennuegament mentre sopava a un establiment d'hostaleria. El fatídic incident va tenir lloc a primera hora de la tarda del dia de Reis.

Els serveis d'emergència del 112 de Castella i Lleó van ser alertats a les 15:13 hores per una trucada que demanava assistència per a un comensal ennuegat en un establiment d'Arganza, a Lleó. La Guàrdia Civil va ser activada immediatament, i una UCI mòbil es va desplaçar al lloc dels fets. Malauradament, els professionals sanitaris van confirmar la defunció de la persona afectada.

Aquest tràgic incident va causar commoció entre els clients del restaurant, que celebraven el 6 de gener amb un gran nombre de comensals.

És important recordar com actuar en cas d'ennuegament. Aquest fenomen té lloc quan un objecte es queda bloquejat a la gola o a la tràquea, impedint la correcta circulació de l'aire. Entre els signes que indiquen aquesta situació es troben les mans collades a la gola, expressió de pànic, incapacitat per parlar, respiració forçada, sorolls en intentar respirar, tos, pèrdua de coneixement o canvi de color a la pell i als llavis.

En cas que la persona afectada pugui tossir amb força, es recomana que continuï fent-ho. En cas contrari, si no pot tossir amb força ni plorar ni riure amb intensitat, és necessari proporcionar primers auxilis.

La maniobra d'Heimlich

Cal recordar la coneguda maniobra d'Heimlich per prevenir l'ennuegament. Per dur-la a terme, ha de posar-se darrere de la persona afectada, formar un puny amb una mà i col·locar-lo pel costat del polze contra el ventre de la persona, per sobre del melic i per sota de l'estèrnum. A continuació, agafar el puny amb l'altra mà i realitzar una compressió ràpida cap amunt.