La retirada de l'iPhone 12 a França dispara els dubtes a Europa per la radiació

Apple rebutja les conclusions de l'Agència Nacional de Freqüències francesa i al·lega que múltiples estudis com el de l'OMS no han establert que aquest mòbil tingui efectes adversos per a la salut

Compte amb les radiacions dels iPhone 12, retirats a França i buscant solucions per altres països de la UE

Compte amb les radiacions dels iPhone 12, retirats a França i buscant solucions per altres països de la UE / EFE

Carles Planas Bou

Creix la preocupació a Europa per l'impacte que els iPhone 12 puguin tenir a la salut. Fa un parell de setmanes, França va ordenar suspendre la venda d'aquest telèfon mòbil després que una investigació estatal detectés que el model emet uns nivells de radiació superiors als que es consideren segurs per al cos humà. Altres països podrien seguir un camí semblant.

Apple rebutja les conclusions a què ha arribat l'Agència Nacional de Freqüències (ANFR) francesa i ha al·legat que múltiples estudis com el de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) no han establert que l'iPhone 12 tingui efectes adversos per a la salut. Tot i això, el gegant tecnològic californià ha respost a la pressió de París en comprometre's durant les pròximes setmanes a actualitzar el programari del dispositiu, un moviment amb el qual busca adaptar-se als mètodes de prova francesos i posar fi a la disputa.

França ha donat la benvinguda a aquest canvi, però això no ha estat suficient per frenar la por que la seva advertència ha despertat en altres membres de la Unió Europea (UE). Alguns ja s'estan mobilitzant. És el cas d'Alemanya. El seu organisme dedicat a regular les telecomunicacions s'ha posat en contacte amb les autoritats franceses per coordinar i mirar de trobar una solució a escala europea.

No està clar si aquesta resposta depèn de sol·licitar a Apple que actualitzi el programari de l'iPhone 12 a tots els territoris de la UE. Qui sí que sembla tenir-lo al punt de mira és Itàlia. Fonts governamentals han apuntat a Reuters que Roma preveu contactar amb la firma de la poma mossegada perquè faci l'actualització als mòbils que hi ha al seu país.

Investigacions paral·leles

Altres països han optat per obrir les seves investigacions. És el cas de Bèlgica i dels Països Baixos. Els segons, a través de l'Autoritat Neerlandesa d'Infraestructures Digitals, ja l'estan duent a terme i els resultats estan previstos per a dintre d'unes setmanes.

Radiacions iPhone 12 a França i UE

Radiacions iPhone 12 a França i UE / FREEPIK

A Espanya, de moment l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha estat l'única veu que ha exigit la retirada de l'iPhone 12 de les botigues. EL PERIÓDICO DE CATALUNYA, del grup Prensa Ibérica, ha consultat amb les autoritats espanyoles i està esperant per tenir més informació sobre quin camí prendrà el Govern.

La investigació francesa va analitzar 141 dispositius d'iPhone 12 –un model que es va començar a vendre el 2020– i va concloure que el contacte sostingut podia ser perillós. Aquesta advertència ha truncat els plans d'Apple, que volia que aquella fos una setmana marcada únicament per la presentació del nou iPhone 15. Els últims dies les accions de la companyia han caigut un 3,46%.