La Comissió Europea posa a Meta en el punt de mira: contingut violent i desinformació

La nova llei de la Unió Europea lluita per un contingut legal, real i que protegeixi als menors

La llei sancionarà a les empreses digitals i tecnològiques que comparteixin continguts nocius per als menors d'edat: la seva protecció és una de les prioritats de la Llei de Serveis Digitals de la Unió Europea

Nens amb mòbil: protecció al menor

Nens amb mòbil: protecció al menor / freepik

Cristina Clopés

Cristina Clopés

Aquest passat estiu, va entrar en vigor la Llei de Serveis Digitals de la Unió Europea, la qual, obliga a les empreses digitals i tecnològiques a eliminar qualsevol mena de contingut il·legal, reforçant la protecció a la infància i l'adolescència. Des de llavors, la Comissió Europea es va posant en contacte amb les empreses del sector tecnològic per controlar i procurar el benestar emocional i físic dels menors. Ara ha tocat posar-se en contacte amb Meta i Snap per saber quines accions estan duent a terme envers la protecció física i mental dels menors i, la cosa no pinta gaire bé.

Posem en context la situació: cada vegada hi ha més menors d'edat que tenen accés a les noves tecnologies, sense pensar en el que això pot arribar a perjudicar a la seva salut física i mental. Per aquest motiu s'ha creat la Llei de Serveis Digitals de la Unió Europea, per protegir-los del contingut que es difon a través d'Internet.

Les empreses que seran estudiades per la CE

Amb el que disposa la llei sobre els continguts que es difonen, comparteixen i la protecció de la salut física i mental dels menors, la Comissió Europea ha creat una llista amb 19 empreses. Aquestes empreses seran analitzades i se'ls demanarà solucions envers les situacions descrites anteriorment, esperant aconseguir un contingut legal, informació i protecció dels menors. TikTok, Google, X (Twitter), Meta i Snap són cinc d'elles.

Les xarxes socials són les principals fonts d'informació dels internautes: aconseguir eliminar la desinformació d'elles i el contingut il·legal o impropi per certes edats, és imprescindible per aconseguir el benestar emocional i físic, i més dels menors d'edat.

El divendres 10 de novembre, la CE es va posar en contacte amb Snap i Meta per conèixer les accions que estaven duent a terme per mantenir un contingut legal i segur, enfocant les seves prioritats a salvaguardar al menor. WhatsApp, Instagram, Facebook i Snapchat són les protagonistes d'aquesta notícia i és que, l'Executiu comunitari va enviar una sol·licitud per conèixer les mesures que estaven prenent ambdues empreses.

Contingut il·legal i violent per a adolescents

Contingut il·legal i violent per a adolescents / freepik

Snap i Meta tenen temps de contestar fins aquesta setmana, concretament, fins a l'1 de desembre del 2023. En les seves respostes han d'explicar quines avaluacions de riscos han implementat i quines mesures han previst per protegir els menors de l'entorn digital. En cas que, les respostes d'ambdues empreses no convenci a la CE se'ls pot arribar a obrir un procediment de conformitat. I a més, si la informació que faciliten és incompleta, incorrecta o enganyosa, també s'enfrontaran a una multa econòmica.

Meta està en el punt de mira de la Unió Europea

Ja és la segona vegada en un mateix mes que la Comissió Europea demana explicacions a l'empresa, ja que, Meta va estar difonent continguts terroristes, violents i desinformació envers la guerra entre Israel i Hamàs, durant el passat mes d'octubre.