Les imatges de Josep Maria Terés, al Museu del Cinema

Les seves pel·lícules familiars recuperen diversos esdeveniments festius i tradicions

La històrica manifestació de la Diada també forma part de les pel·lícules que es poden veure.

La històrica manifestació de la Diada també forma part de les pel·lícules que es poden veure. / DdG

David Céspedes

David Céspedes

Josep Maria Terés Grau (Barcelona, 25 de juliol de 1931– Girona, 13 de juliol de 2023) va ser un gran aficionat a la fotografia amateur. Filmava pel·lícules de caràcter familiar, festes privades, viatges, excursions i també esdeveniments històrics. Algunes d’aquestes filmacions es podran veure durant aquestes fires al Museu del Cinema. D’aquesta manera, es vol retre homenatge a la fotografia amateur, però de gran interès per a la recuperació de la memòria.

Les pel·lícules de Terés es projectaran de manera ininterrompuda al Museu del Cinema els dies 28 i 29 d’octubre i els dies 1, 4 i 5 de novembre. Aquest cicle s’inclou, segons han explicat els organitzadors, «en la línia iniciada ja en les Fires de 2004, amb la difusió de documentals del fons del Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI) d’imatges històriques de les comarques gironines i la ciutat de Girona».

Les pel·lícules filmades per Terés són en format Súper 8 i van ser donades al CRDI fa tres anys. Segons els organitzadors d’aquest cicle els films seleccionats «són un testimoni d’esdeveniments localitzats a la nostra ciutat entre els anys 70 i 80 del segle passat». Destaca especialment, la pel·lícula testimoni rodada per Terés de la primera gran manifestació de la Diada de Catalunya el 1976, un any després de la mort del general Franco. Molts gironins i gironines podran veure també i recordar alguns esdeveniments i celebracions gironines. Per exemple, s’ha anunciat que hi ha una filmació de la Festa del Pedal que organitza el GEiEG corresponent a l’any 1980, una cercavila que passava per la Rambla de la Llibertat del 1981 o una trobada gegantera de l’any 1983. El material cinematogràfic està integrat també per molts actes de caràcter popular dels anys 80 com ara cercaviles, aplecs de sardanes i festivitats religioses com el Diumenge de Rams. En el record de molts ciutadans segur que també hi ha les nevades dels anys 1983 i 1985. Va ser un fet històric que ara es podran reviure amb la projecció d’aquestes pel·lícules. També hi ha filmacions que recullen la tala de plàtans de la zona on antigament s’ubicava el Firal del Bestiar a la Devesa o alguns dels actes del centenari del col·legi Maristes de Girona.