Per Fires, agafa una castanya!

Encara que no faci fred no deixem passar l’oportunitat de menjar castanyes en algunes de les diferents parades que trobarem al voltant del recinte firal i pels carrers de la ciutat; el seu consum aporta molts beneficis

Les parades de castanyes al carrer són una imatge que estan plenament associades i lligades a les fires.

Les parades de castanyes al carrer són una imatge que estan plenament associades i lligades a les fires. / DdG

D.Céspedes/AMIC

Tot i que els darrers anys les temperatures benignes acompanyen les fires, no hi ha res millor per combatre les nits fredes de fires que una paperina de castanyes. Al voltant del sector firal i la Copa trobarem diferents paradetes on torren les castanyes i els moniats al moment. Encara que ara no faci el fred d’anys anteriors, sempre ve de gust una castanya calenta.

La castanya, l’origen etimològic de la qual és Castanea vulgaris, és una fruita seca molt arrelada en la nostra tradició cultural i gastronòmica des de fa molts segles, malgrat ser un arbre originari d’Àsia. Si s’ha mantingut en la nostra dieta malgrat donar-se exclusivament en la temporada de tardor, és perquè algunes de les seves característiques són excepcionals i les seves qualitats per a la cuina innegables.

La temporada de castanyes comença a l’octubre i dura fins a desembre. És sens dubte el millor moment per a consumir-les.

Coneixem el valor nutricional d’aquesta fruita seca i les propietats i beneficis del consum de castanyes. Per exemple, són un aliment saciant a causa del seu contingut en fibra i en hidrats de carboni complexos. Es poden incloure, sense excedir-se, en dietes d’aprimament, ja que és la fruita seca menys calòrica, perquè el 52% de les castanyes és aigua. Ara bé, si les mengem torrades, que és una de les maneres tradicionals de fer-ho, perdrà part de la seva aigua. També ajuden a mantenir el nostre sistema ossi i dents en bones condicions, perquè posseeixen calci, fòsfor i magnesi.Una altre cosa és que estimulen el funcionament del nostre sistema nerviós. El seu contingut ric en minerals i en vitamines del grup B fan de les castanyes un aliment ideal per a prevenir alteracions o malalties neurològiques. Les persones diabètiques poden beneficiar-se del seu consum, ja que els carbohidrats que posseeix són d’absorció lenta.

La proteïna vegetal de la castanya conté tots els aminoàcids essencials, quelcom interessant per a les persones que segueixen una dieta vegana, per a la gent gran i per als esportistes. També tenen efecte cardioprotector. Com a bona fruita seca, les castanyes tenen greixos molt saludables i ens aporten àcids grassos omega 6 i omega 3. Les castanyes no tenen colesterol, igual que la resta de productes d’origen vegetal, són riques en fibra, per la qual cosa contribueixen a que la nostra flora bacteriana estigui en condicions òptimes. Ajuden al bon funcionament del trànsit intestinal i contribueixen a prevenir el restrenyiment perquè tenen efecte diürètic. A més estan indicades per a prevenir i millorar les malalties de l’intestí gros o el càncer de còlon.

Es poden consumir perfectament per persones hipertenses, a causa del seu baix contingut en sodi i alt contingut en potassi. Són molts els beneficis. Per a prevenir o millorar els casos d’anèmia ferropènica, el cansament i la fatiga, les castanyes són les nostres aliades. És font destacada de vitamina C, imprescindible per a poder absorbir el ferro i fabricar, així, glòbuls vermells. I aquest element també és un bon antioxidant, per la qual cosa el consum equilibrat de castanyes ajuda a prevenir l’envelliment. La castanya conté vitamina A, important per a la vista. Més beneficis? Doncs que prevenen les enrampades. El seu contingut en calci al costat de l’aportació de potassi, el converteix en una fruita seca ideal per a prevenir la contracció muscular involuntària que es produeix en les enrampades.