Ha arribat el Blue Monday 2024: et sents trist?

T'expliquem d'on prové aquesta terminologia

És cert que existeix el dia més trist de l'any?

Estudis científics ens desvelen perquè estem tristos al gener

Estar trist en el Blue Monday és normal?

Estar trist en el Blue Monday és normal? / rawpixel.com

Cristina Clopés

Cristina Clopés

Dilluns 15 de gener, el dia més trist, pessimista i depriment de l'any. El Blue Monday se "celebra" el tercer dilluns de gener. En aquest dia, diverses empreses aprofiten per llançar campanyes de màrqueting per atrapar a les persones més vulnerables. No et sona aquest: "si estàs trist és perquè no has provat..."? Avui t'expliquem com va aparèixer aquest dia i si les seves connotacions són certes o només és una campanya de publicitat; descobreix-ho!

La història del Blue Monday

El psicòleg Cliff Arnall fa uns vint anys enrera, aproximadament, va determinar que el 15 de gener era el dia més trist de l'any. Per fer aquesta afirmació es va basar en una fórmula on considerava importants aquests factors:

  • El clima
  • Les despeses fetes durant les festes, tenint en compte les repercussions dineraries que això duria
  • El poc temps que passa des de Nadal fins a la tornada a la rutina
  • La motivació envers els propòsits d'any nou

Realment, aquesta fórmula no té uns continguts sòlids i s'ha posat en dubte múltiples vegades, fins i tot, pel mateix creador. Així doncs, per què continua vigent aquesta terminologia si no sabem si és certa del tot? Perquè les empreses de màrqueting i vendes l'han utilitzat com a estratègia per a vendre determinats productes o serveis en un dia on la tristor inunda totes les cases.

La realitat és que, per a molts, el dilluns és el pitjor dia de la setmana perquè representa tornar a començar un cicle de rutines de treball, escola, preparació d'àpats, extraescolars, horaris, etc. Tot i que, aquest punt també es pot tombar amb l'informe que es va publicar el 2010 per l'"Escola Econòmica de Londres". En aquest informe es pot apreciar com els dimarts fan molt més infeliços que els dilluns.

El 2005 l'empresa Sky Travel va aprofitar la teoria del psicòleg per fer una campanya publicitària, anunciant els "estudis" del psicòleg sobre el Blue Monday i la solució per acabar amb aquest dia tan trist: contractar la seva agència de viatges per planificar un viatge".

Aquesta campanya va ser molt favorable per l'empresa i el sector dels viatges. A més, el Blue Monday va quedar en el nostre calendari com el dia més trist de l'any; màrqueting a la vista!

Sentir-te trist al gener és normal

Sentir-te trist al gener és normal / freepik

La tristesa del gener és real

Segons diversos estudis científics, hi ha diverses situacions que poden fer que el nostre cos se senti més desanimat i trist durant el mes de gener; descobreix-les:

  • Menjar xocolata i torrons durant la temporada de Nadal fa que els nostres nivells de sucre augmentin considerablement. En el moment que deixem de menjar-ne, el nostre cos en demana, és com una addicció; això es produeix per la dopamina. Tornar a deshabituar el nostre cos del sucre ingerit durant les festes, pot provocar símptomes de cansament, canvis d'humor o mal de cap.
  • Tornar a la rutina de la feina, segons un informe del 2022, pot fer augmentar el nivell d'estrès, provocant, a més, problemes de son i, si això no ho regulem ràpidament, les defenses del nostre sistema immunitari també baixaran de forma dràstica.
  • El TAE (trastorn afectiu estacional) és un trastorn que algunes persones pateixen durant la tardor i l'hivern. Quan fa més fred i tenim menys hores de Sol, el nostre cos actua i en alguns casos, podem patir tristesa i cansament crònic (TAE).