Compte: Aquest edulcorant tan comú és més addictiu que la cocaïna i l’heroïna

Europa ja es troba immersa en una crisi sanitària i econòmica de grans dimensions

De sucres i d'edulcorants, n'hi ha de molts tipus.

De sucres i d'edulcorants, n'hi ha de molts tipus. / Racool_studio

"A nadie le amarga un dulce". Aquesta dita popular espanyola té una gran veritat que és evident fins i tot en altres espècies: els aliments dolços i els edulcorants són addictius. De vegades, fins i tot més potents que drogues considerades dures. En concret, estudis realitzats en rates van donar com a resultat que el 94% d’aquests animals prefereixen una substància dolça en concret abans que la cocaïna i l’aigua quan tenen només aquestes tres opcions d’on escollir. De quina substància es tracta?

Es tracta del sucre i segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Europa ja es troba immersa en una crisi sanitària i econòmica de grans dimensions a conseqüència de l’augment de l’obesitat i la diabetis derivada del consum d’aquesta substància. En aquest sentit, l’organització va vaticinar aquesta «epidèmia» per al 2030, però els pronòstics es van complir el 2022: gairebé dos de cada tres europeus tenen sobrepès.

Mentre que en els anys vuitanta del segle passat 108 milions d’adults tenien aquesta malaltia metabòlica, el 2014 ja hi havia 422 milions de persones en aquesta situació, cosa que significa un increment del 75% dels casos arreu del món en tot just tres dècades.

Passa el mateix amb la nicotina i l’heroïna

Un estudi realitzat en rates de laboratori va demostrar que, quan a aquests animals se’ls deixa triar entre pressionar una palanca per poder beure una petita quantitat d’aigua edulcorada amb sacarina o activar-ne una altra que administra una injecció de cocaïna a través d’un catèter endovenós, la majoria d’ells prefereixen l’accés a la solució dolça.

Sembla que aquest efecte es dona també amb altres drogues. En un altre assaig realitzat pel mateix grup d’investigació, es va observar un resultat similar amb l’heroïna. I aquests mateixos autors van observar, en un tercer estudi, que quan a les rates se’ls donava l’opció de triar entre nicotina i aigua edulcorada amb sacarina, els animals preferien aquesta última.