Ordenen la retirada d'aquests pebrots i taronges per un alt contingut en pesticides

S'ha trobat un alt contingut de residus que poden posar en risc la salut en productes importats del Marroc i Egipte i

Diverses taronges, en una imatge d'arxiu.

Diverses taronges, en una imatge d'arxiu. / jannoon028

Alexandra Costa

El Sistema d'Alerta Ràpida per a Aliments i Pinsos (Rapid Alert System for Food and Feed, RASFF) ha comunicat el rebuig de la importació de taronges d'Egipte i de pebrots del Marroc, per trobar en ells un alt contingut de residus de cloropirifós.

Pebrots del Marroc

La notificació avisa de la detecció de cloropirifósi fenazaquina en pebrots dolços conreats al Marroc i que han estat localitzats en els controls fronterers a Espanya. Aquesta detecció s'ha produït en els controls rutinaris que es realitzen a la frontera.

La RASFF ha qualificat l'alerta com un risc molt greu, però no ha especificat quins perills o símptomes s'associen a la toxicitat d'aquests pesticides.

Taronges d'Egipte

Segons la RASFF, les autoritats sanitàries també han detectat la presència de cloropirifós en unes taronges d'Egipte, i que anaven a ser distribuïdes per diferents establiments del nostre país.

Risc per a la salut

Tal com s'adverteix en l'alerta publicada a escala europea, la presència d'aquest insecticida en la fruita va ser detectada en un "control oficial en el mercat". Així, la RASFF ha qualificat el risc com a "greu" i ha ordenat "informar els destinataris" de l'incident que podria posar en risc la salut de la població.

La Comissió Europea prohibeix des de l'any 2020 l'ús tant del cloropirifós com del metil-cloropirifós com a pesticides. L'Agència per a Substàncies Tòxiques i el Registre de Malalties dels Estats Units estableix que el clorpirifos és "un insecticida organofosforat d'ampli ús en els habitatges i en l'agricultura". S'usava per a controlar plagues de paneroles o puces, així com en alguns collarets repel·lents per a gossos.

Entre els símptomes d'una exposició a curt termini i en quantitats d'escassos mil·ligrams al cloropirifós es compten els "marejos, fatiga, secreció nasal, llagrimeig, salivació, nàusea, molèstia intestinal, suor i canvis en el ritme cardíac". No obstant això, a nivells més elevats, la persona exposada pot patir "paràlisi, convulsions, desmais i fins i tot la mort".