Mil·liària: Què és i com s'evita la granellada més molesta i típica de l'estiu

Aquesta reacció de la pell, de tonalitat vermellosa, apareix quan els conductes sudorípars s'obstrueixen per la sudoració.

Miliària: Què és i com es tracta la granellada típica de l'estiu

Miliària: Què és i com es tracta la granellada típica de l'estiu

Rafa Sardiña

Aquesta nova onada de calor ens deixa temperatures extremes tant de dia com de nit.

Amb aquesta situació climatològica, no és estrany que moltes persones estiguin patint durant aquests dies erupcions cutànies.

Encara que és molt freqüent en els més petits, els adults no estan exempts de patir miliària, el nom que reben aquestes butllofes quan la calor referma.

Aquesta reacció de la pell, de tonalitat vermellosa, apareix quan els conductes sudorípars s'obstrueixen per la sudoració. És, per tant, una afecció que només passa en ambients molt càlids i humits. Produeix una desagradable i incòmoda picor i fins i tot sensació de formigueig.

La mil·liària apareix quan els conductes sudorípars s'obstrueixen per la sudoració

La mil·liària apareix quan els conductes sudorípars s'obstrueixen per la sudoració / WIKIMEDIA COMMONS

Granellada per calor: Símptomes i tractament

La miliària és una reacció cutània que apareix per si sola. En el cas dels nadons, sol manifestar-se, principalment, al coll, espatlles i pit. En els adults, sol afectar en aquelles zones de la pell on frega la roba (coll, aixelles, engonal, avantbraços…).

Depenent del tipus de granellada, la simptomatologia serà diferent:

  • Miliària cristal·lina. Es produeix quan la suor obstrueix el porus sudorípar. És un dels més habituals i es manifesta amb petites protuberàncies que destaquen per ser transparents plenes de líquid.
  • Miliària rubra. Passa en una de les capes més profundes de la pell. Els símptomes d'aquest tipus de granellada per calor van de les butllofes i intensa picor a formigueig a les zones afectades.
  • Miliària pustulosa. És la mateixa simptomatologia que la miliària rubra, però amb les butllofes plenes de pus.
  • Miliària profunda. És la menys comuna, ja que afecta la dermis, la capa més profunda de la pell. El dolor i la picor són molt aguts.

El principal tractament per a aquesta malaltia és el refredament de la pell i evitar estar a zones amb altes temperatures.

Es poden prendre dutxes fredes, amb sabons neutres, i no fregar la pell amb la tovallola. També es poden utilitzar cremes amb calamina, indicades per alleujar la picor i la irritació. Si amb aquests consells no millora, cal acudir a un especialista perquè valori com tractar-lo.

La granellada per calor és una reacció benigna i sense tractament

La granellada per calor és una reacció benigna i sense tractament / FREEPIK

No deixa cicatrius, encara que és comú que aquelles persones amb pell fosca puguin patir taques per hiperpigmentació, però desapareixen per elles mateixes. Cal tenir en compte que el gratat de la granellada pot produir una infecció bacteriana, provocant, a més, que les butllofes s'inflamin i piquin molt més.

L'Associació Espanyola de Pediatria (AEP) explica que “és una alteració benigna i transitòria que no necessita un tractament específic. És recomanable mantenir les cures habituals de la pell i evitar obstruir encara més els conductes de les glàndules de la suor amb preparats com el talc o cremes molt espesses”.

Miliària: Es pot evitar?

Sí. L'AEP assenyala que “per evitar l'excessiva sudoració que afavoreix l'aparició de la sudamina, convé no abrigar massa el nen, no utilitzar roba gaire ajustada i mantenir una higiene adequada”.

Als adults, es poden seguir aquestes recomanacions:

  • Optar per peces de roba lleugeres.
  • Evitar fer exercici físic a l'aire lliure durant els dies més calorosos.
  • No fer servir cremes hidratants corporals que puguin obstruir els porus de la pell.
  • Dormir en un lloc fresc i ben ventilat.
  • Estar correctament hidratat.