El conseller de Salut, Boi Ruiz, va avançar a través d'una entrevista a Catalunya Ràdio que els catalans començaran l'1 d'octubre a pagar pel sistema de copagament farmacèutic corresponent a juliol i agost, i la quantitat que hauran d'abonar serà de menys d'un milió d'euros, tot i que "si no s'hagués adoptat aquest sistema transitori, els catalans deurien més de tres milions" a l'erari públic.

Ruiz va explicar que han acordat amb el Col·legi de Farmacèutics iniciar aquest copagament pendent a partir d'octubre "perquè entenem que és més fàcil fer-ho amb mesos complets", i va argumentar que cobraran als ciutadans el copagament per renda que no es va aplicar al juliol i als pensionistes a l'agost "per complir que no faríem avançar els diners a ningú, sinó al revés, que el ciutadà tingués els diners". "Creiem que no serà molt difícil i que l'aplicarem sense incidències, perquè ho tenim molt lligat amb el Col·legi de Farmacèutics", va dir el conseller.

Preguntat sobre la notícia que metges de capçalera catalans recepten fàrmacs amb menys dosis per no superar els 1,67 euros a partir dels quals es cobra el tiquet moderador, Ruiz va considerar que és "un gest de bona voluntat" amb poc impacte en el balanç de la mesura.

Referent a la voluntat del ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón, de modificar la llei de l'avortament, Ruiz va demanar no "especular-hi massa", ja que considera que és un "globus sonda".

Una millor sanitat

D'altra banda, Ruiz va assegurar que si Catalunya fos independent tindria "una sanitat millor de la que tenim" perquè no hauria d'estar "pendent cada mes de si arriba a temps i en la quantitat suficient la transferència de l'Estat".

En aquest sentit, el conseller de Salut va afirmar que la independència permetria a Catalunya tenir "una caixa pròpia" i no dependre de les transferències estatals i "per tant, des del punt de vista dels problemes més importants que té la sanitat en aquests moments, que és fer front als seus pagaments, tindria una millora més que notable".