Un total de 13 escorxadors de la demarcació de Girona ja funcionen a ple rendiment per satisfer la demanda generada per la Festivitat islàmica del xai, que comença avui. La delegació del Govern a Girona va informar que controlarà els 22 escorxadors de la província dedicats al be amb l'objectiu de vetllar per la seguretat alimentària durant els tres dies que duri la celebració.

Aquesta festivitat, que comença avui i en la qual se sacrifiquen milers de bens, suposa un increment puntual de la demanda d'aquest tipus de carn, per la qual cosa el Govern s'ha vist amb l'obligació de realitzar una sèrie d'accions per fer compatible l'exercici de la festivitat amb el compliment de la normativa en matèria d'alimentació.

Per a això, la Generalitat va lliurar tríptics informatius a la comunitat islàmica i va recordar als Ajuntaments la reglamentació vigent. També s'encarrega de la mobilització dels veterinaris de l'Agència de Protecció de Salut i del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR), així com a agents dels Mossos d'Esquadra. La Generalitat preveu que, dels 22 escorxadors existents a la província de Girona dedicats al bestiar oví, tretze tinguin activitat durant tot el dia de demà, i vuit han sol·licitat una ampliació de l'horari de sacrifici.

Un dels escorxadors que haurà d'absorbir l'excés de bestià és el del Gironès. Ahir ja eren uns 900 caps els que esperaven per ser sacrificats, i avui preveuen que la xifra arribarà fins als 1.500.

Això suposa que en aquests dies el volum de xais per sacrificar serà quatre vegades el que es registra en un dia normal. Aquest augment serà extrapolable als altres escorxadors de la demarcació, fet que fa necessari ampliar horaris i fer jornades intensives per satisfer una demanda que es concentra sobretot durant el primer dia.