Durant el proper mes de febrer els gironins podran donar sang pràcticament cada dia sense necessitat de desplaçar-se a una altra població que no sigui la seva. El Banc de Sang i de Teixits de Girona (BTS) ha presentat el llistat de municipis on es portaran a terme campanyes de recollida de bosses per a aquest febrer. Aquesta época de l'any és, juntament amb l'estiu una de les més difícils per recaptar sang. En aquest sentit, tot i que el nombre de poblacions on s'instal·laran les unitats mòbils és similar a la d'altres anys, la baixada del nombre de bosses durant les festes de Nadal ha obligat el BTS a reforçar la campanya i començar a remuntar la situació.

Enguany hi ha dues novetats respecte a edicions anteriors: el dia 9 de febrer es farà per primer cop una recollida de sang a Vidreres. El lloc escollit és la seu de l'empresa de productes làctics Vidreres Llet, i els vilatants hi podran col·laborar al matí de 9 a 13 hores i de 15 a 17 hores a la tarda.

L'altra gran novetat d'enguany és la Marató de Sang que tindrà lloc a Castelló d'Empúries el dia 19. Després de l'èxit d'altres maratons, com la que es va celebrar a Girona el passat desembre on es va obtenir el rècord històric de recaptació, el BTS ha decidit apostar fort per aquest tipus d'activitats extraordinàries. En aquest cas la marató es farà a la Sala Polivalent de la vila i els horaris d'atenció seran de 10 a 21 hores.

Situació preocupant

La resta d'activitats de la campanya de febrer se centraran en llocs on ja s'han celebrat recollides de sang amb anterioritat, i n'hi haurà pràcticament a les principals ciutats gironines i a totes les comarques. No obstant la unitat mòbil farà menys parades a les poblacions costaneres, que ja acaparen el gruix de recollides durant els mesos d'estiu, època en què les donacions són també molt baixes.

Actualment les reserves centrals de què disposa el Banc de Sang a Barcelona estan en una situació preocupant, tot i la remuntada sorgida arran de les campanyes especials celebrades a la capital catalana la setmana passada. Segons el BTS les reserves de sang estan ara mateix a nivells "baixos", tant en el global com en el de grups com l'A+, A-, 0+ i 0-. En aquesta última modalitat el descens ha estat molt més pronunciat, de manera que ara per ara el BTS només té bosses per a tres dies, mentre que les reserves de sang de què disposa en total són per a cinc dies.