El quitrà és una cosa seriosa i, si t'hi fan un nyap, l'assumpte pot sortir molt car; si tot plegat s'ha de retirar i refer. Així devia pensar la mitja dotzena d'afectats per una estafa que s'ha donat en les darreres setmanes al Baix Empordà, i encara podria ser que fossin més però que estiguin massa avergonyits com per denunciar-ho. Pagesos i empresaris de pobles com Forallac, Palafrugell i els diversos nuclis d'ambdós municipis rebien la visita de dos homes britànics -un d'ells té antecedents per fets similars a Alacant i València- que s'oferien per enquitranar camins, patis i aparcaments a bon preu. Un cop la feina era a mig fer o a punt d'acabar, els dos homes exigien més de 10 vegades el preu proposat en un principi. Per convèncer els afectats que pagar era la millor opció, no dubtaven d'amenaçar-los amb un pal de fusta. Els Mossos d'Esquadra els han detingut per estafa i coaccions i amenaces.

El passat maig, els presumptes estafadors van oferir-se per asfaltar un aparcament a tocar la Ferreteria Palafrugell. Però va ser en els primers dies de juny que els dos britànics van mostrar-se especialment actius i van visitar restaurants i diversos establiments de Palafrugell i Llofriu, i pagesos del terme de Forallac. Una de les denúncies fermes rebudes pels mossos venia, precisament, d'un propietari rural de Vulpellac a qui li havien demanat 400 euros per l'asfaltatge del camí d'accés a la seva finca. El propietari de la granja va acceptar l'oferta verbal i l'endemà al matí una colla d'homes es van presentar a la finca amb la maquinària necessària per realitzar els treballs. A l'endemà, els dos homes es van presentar de nou a la granja per cobrar el treball d'asfaltatge del dia anterior. La factura que van presentar a la víctima ascendia a quasi 5.000 euros, que va acabar pagant després que l'amenacessin amb un pal.

El set de juny, dos dies després que el pagès denunciés els fets, els Mossos de la Bisbal detenien Neil H., de 39 anys, nacionalitat anglesa i veí de Benidorm (Alacant), amb antecedents per fets similars a Alacant i València, una ordre judicial de crida i cerca a les esquenes i una detenció per atemptat a l'autoritat a Lleida. Dos dies més tard, queia el presumpte segon implicat en el fets, James R., de 49 anys, nacionalitat anglesa i veí de Morecambe Lancs (Gran Bretanya). Tots dos van ser arrestats en qualitat de presumptes autors d'un delicte d'estafa, coaccions i una falta d'amenaces.

La quadrilla, sota sospita

Els dos detinguts disposaven de tota la maquinària necessària per a l'asfaltatge de camins, que hores d'ara està comissada, i una quadrilla de vuit homes a la seva disposició que han estat identificats pels Mossos en espera de si el jutge decideix la seva imputació. Cinc britànics i tres romanesos treballaven per efectuar els treballs pels quals després, presumptament, els dos britànics demanaven preus forassenyats.

Tant els mossos de la Bisbal com la Policia Local de Palafrugell sospiten que hi ha més víctimes, i per tant la investigació continua. A més, no és la primera vegada que es dóna a Girona el frau de l'asfalt. El 2009 es van donar casos a les comarques del Gironès, la Selva, l'Alt Empordà i en àrees concretes del Baix Empordà com ara Calonge o Mont-ras, on oferien asfaltatges a bon preu per accedir a cases de gent adinerada. Els testimonis també els describien con estrangers i es va donar algun cas de gent que es va negar a pagar i es quedaven amb un munt d'asfalt enmig del camí, que després calia dels serveis d'alguna altra empresa especialista per ser retirat i aplanat.

L'any anterior, diversos veïns d'Aiguaviva propers a les obres de la N-II van rebre misterioses ofertes d'asfaltat gratuït, segons deien els ofertants perquè sobrava material de la carretera. Després, els exigien fortes sumes.