Denuncien un nou cas d'agressió sexual a la UdG

L'agressió s'hauria produït durant una activitat universitària al juny i la víctima ho va denunciar als Mossos

La facultat de Medicina i Infermeria de la Universitat de Girona

La facultat de Medicina i Infermeria de la Universitat de Girona / Xavier Pi

El col·lectiu feminista Les Metzines i l'Organització Juvenil Socialista han denunciat un cas d'agressió sexual a un estudiant per part d'un professor de la facultat d'Infermeria de la Universitat de Girona. Els fets haurien passat el juny de l'any passat i la víctima ho va denunciar davant dels Mossos d'Esquadra. Segons han explicat, l'agressió s'hauria produït en el marc d'una activitat de "context universitari" i en un edifici de la UdG. En aquell moment, expliquen, va posar-ho en coneixement de la direcció de l'edifici, que la va emplaçar a denunciar a la policia. L'estudiant no hauria tornat a tenir contacte amb el docent fins fa poc, quan es va trobar que l'havia d'avaluar en una activitat. El cas ha estat denunciat públicament amb una pancarta al campus Centre de la UdG, on hi ha les facultats de Medicina i Infermeria. Juntament amb la data dels fets, a la pancarta hi posa: "Una nova agressió en aquesta facultat" i "UdG encobridora".

La víctima se sentia "violentada" per la situació i va contactar amb les entitats, que van demanar a la universitat que actués. Segons han explicat, la UdG va decidir apartar el docent de l'activitat que afecta l'alumne, però "no li ha ofert cap altre suport". En aquest sentit, tant l'estudiant com les entitats critiquen la falta "d'acompanyament" en aquest cas. "La víctima ens va contactar perquè no se l'estava protegint", asseguren des de les entitats. Tot i que no s'ha assenyalat l'edat de l'estudiant afectat, aquest estudia a la facultat de Infermeria i es troba en període d'estudis.

Sobre això, diuen que l'estudiant va recórrer als mecanismes la universitat que té establerts per a aquests casos, però que li van respondre que com que havia presentat una denúncia policial, "no podien fer res". De fet, asseguren que el professor ha continuat exercint amb normalitat durant tot aquest temps.

Assemblea oberta

Per "donar resposta" a l'agressió, els dos col·lectius han convocat una assemblea oberta aquest divendres a les onze del matí a les grades del Campus Centre. Les Metzines i l'Organització Juvenil Socialista consideren que "el feminisme s'ha institucionalitzat, també a les universitats, a través de mesures simbòliques, però que les universitats i la resta d'institucions continuen sent còmplices de les agressions".

En aquest sentit, detallen que algunes de les eines amb les quals s'ha dotat la UdG són la Comissió d'Igualtat de Gènere o un Pla d'Igualtat. "Creiem que tota resposta que no qüestioni i busqui superar les bases materials sobre les que es donen les relacions de gènere és impotent", asseguren en un comunicat.

Aquest no és el primer cas que afecta la UdG. Al febrer, la Plataforma Feminista de la UdG va denunciar públicament dos casos d'assetjament sexual per part d'un professor del màster en Ensenyament de l'Espanyol i el Català com a Segones Llengües. En aquest cas, sobretot per missatges de whatsapp. El docent va admetre haver fet proposicions sexuals a les dues alumnes però va negar haver-les assetjat. Els fets haurien passat a finals del 2020.

El 2022 també es va fer pública una denúncia contra un professor de Medicina per fer comentaris obscens a les seves alumnes.

Resposta de la UdG

La UdG ha donat resposta a aquest nou cas d'agressió sexual. En un comunicat, indica que aquests casos de "violència i assetjament s’han de tractar amb el màxim rigor i contundència, però també amb respecte i garanties per totes les parts" i que "els protocols interns exigeixen absoluta i rigorosa confidencialitat respectant sempre el principi de presumpció d’innocència".

La institució assegura que quan es va conèixer el "suposat cas" es va realitzar "acompanyament" i "suport" a l'estudiant que va denunciar l'agressió sexual. El fet que l'estudiant hagués denunciat el cas als Mossos, a més, fa que la universitat estigui "obligada a inhibir-se pel que fa a mesures administratives fins a la resolució".