El projecte Habiba: Dones i Salut Comunitària rep el Premi de Recerca i Innovació del Departament de Drets Socials

El guardó, dotat amb 12.000€, ha reconegut la tasca de l’Equip d’Inclusió i Atenció a la Comunitat del Consell Comarcal de l’Alt Empordà 

Una imatge d'accions dins el programa.

Una imatge d'accions dins el programa. / Consell Comarcal Alt Empordà.

Redacció

El programa Habiba Dones i Salut Comunitària a l’Alt Empordà ha rebut el primer Premi de Recerca i Innovació del Departament de Drets Socials.

El guardó, dotat amb 12.000€, ha reconegut la tasca de l’Equip d’Inclusió i Atenció a la Comunitat del Consell Comarcal de l’Alt Empordà 

El programa é com a objectiu promoure l’equitat en l’exercici del dret a la salut i l’accés al sistema de salut de les dones d’origen migrant de la comarca.

Habiba ha facilitat un procés de treball comunitari amb professionals de la salut i dones migrades de diferents orígens de l’ABS de l’Escala (municipi de Sant Pere Pescador), per reforçar els actius en salut existents al territori.

El programa, dissenyat des de la perspectiva de gènere intercultural, parteix de les necessitats expressades en salut per les dones migrades en els espais de treball comunitari durant els darrers dos anys: Programa de Dones Referents Comunitàries de l’Alt Empordà i taula comarcal de Mutilació Genital Femenina.

S’ha finançat amb la Convocatòria Interculturalitat i Acció social de la Fundació La Caixa i facilita la innovació social en generar els espais de treball comunitaris i les eines per acompanyar i empoderar les dones migrades com a actius en salut a la nostra comarca.

L'equip d'inclusió

El conseller comarcal de Benestar, Álex Hernández ha remarcat que "aquest guardó reconeix l’esforç i iniciativa de l’equip d’Inclusió" i ha assenyalat que des del Consell "refermem el nostre compromís amb el treball comunitari des d’una perspectiva intercultural inclusiva a través del suport i l’acompanyament a les persones.” Des de l’àrea celebren que l’associació Amunt i Crits-Dones Referents comunitàries, sorgida arrel d’anteriors programes, hagi pogut participar activament en la dinamització de les sessions de treball i traslladar les seves experiències i coneixements en aquesta nova edició. Així mateix, també valoren molt positivament la implicació tant de les dones participants del programa com dels professionals de la salut que hi han col·laborat.

El premi va ser entregat a Vic en el marc del IVè Congrés de l’Acció Social-Inclusió, organitzat pel Departament de Drets Socials i la Universitat de Vic. La dotació econòmica que s’ha rebut revertirà en benefici de l’ampliació del projecte Habiba, ajudant a incrementar el nombre de figures referents a la comarca.