El ramat de 220 vaques que va frenar les flames de l'incendi de Portbou

Els amos dels animals que van ajudar que el foc no s'estengués de manera tan virulenta exigeixen ser escoltats

Les vaques que s'alimenten a Colera.

Les vaques que s'alimenten a Colera. / DdG

Guillem Costa

Si l'incendi de Portbou no va cremar més hectàrees, va ser, en certa manera, perquè unes pastures van frenar les flames. Aquesta setmana, amb l'incendi ja definitivament extingit, els amos de les 220 vaques que pasturen en la zona, es mostren més orgullosos que mai dels seus caps de bestiar, que han servit per a evitar que l'incendi fos pitjor.

Robert Martí i Maria Soledat Tubau estan instal·lats a Colera des dels anys 80. «Hem tingut bestiar des de sempre. Quan es van abandonar les vinyes i les oliveres, que protegien el poble dels incendis, comencem a aprofitar el terreny per a alimentar a les vaques», explica Martí en conversa amb El Periódico de Catalunya. Ell va néixer a Queralbs. I, de fet, les seves vaques passen l'estiu aquí, on troben «herba verda i fresca». «Però a l'hivern, les traslladem en camions fins a l'Empordà perquè les pastures muntanyenques queden coberts de neu. Aquí, en canvi, troben menjar amb proteïnes», detalla satisfet. És la transhumància de tota la vida, però amb camions.

Vocació

El divendres a la nit, quan els bombers van assegurar que les pastures estaven sent de gran utilitat per a lluitar contra l'incendi, una sensació agradable va envair a Martí i a Tubau: «Vam estar molt contents de poder ajudar. Aquest ha estat un any dur, amb molts problemes per a tirar endavant el bestiar, sobretot per la sequera, i això ens va donar una gran alegria».

El que troben a faltar és una mica més de suport per part de l'Administració. «A veure si ens podem coordinar millor amb la 'conselleria' per a evitar incendis greus de forma més habitual», proposa Martí. Considera que moltes zones pròximes a Colera també podrien ser útils per a alimentar a les seves 220 vaques: «Hi ha pastures riques en proteïna, i està demostrat que, quan els animals passen per aquí, el foc crema però amb menys violència».

Per això exigeixen ser escoltats: «La gent ha de saber que això ho fem més per vocació que una altra cosa». També s'encarreguen de l'adrogueria del poble. Diversos veïns de Colera destaquen la qualitat de la carn que ha ajudat a apagar l'incendi.