La patronal d'apartaments turístics gironins demana revocar la regulació dels HUT a Cadaqués

L'ATA creu que la normativa preveu "prohibir" els establiments en bona part del municipi

Un apartament turístic de Cadaqués

Un apartament turístic de Cadaqués / ACN - cedida per l'ATA

ACN

L'Associació Turística d'Apartaments (ATA) a les comarques gironines ha demanat a l'Ajuntament de Cadaqués que revoqui la regulació d'Habitatges d'Ús Turístic (HUT) prevista en el Pla Especial Urbanístic. De moment, la patronal ja ha presentat al·legacions a l'aprovació inicial d'aquest punt i el considera un pla limitador i d'exclusió pels HUT. De fet, l'associació gironina afirma en un comunicat que la normativa no busca regular una situació sinó "prohibir" aquests establiments en bona part del municipi. Les al·legacions presentades critiquen manca de participació dels empresaris afectats.

L'ATA assegura que el document no evidencia que l'activitat dels apartaments turístics ocasioni repercussions negatives pel municipi que cal reconduir i per això demanen al consistori que en reconsideri la seva aprovació. Per altra banda, les al·legacions també denuncien que en la memòria del pla hi ha elements que no s'ajusten a la realitat com ara la prioritat d'afavorir el dret a l'habitatge o evitar problemes de convivència.

Els empresaris turístics creuen que la problemàtica sobre la manca d'habitatge a Cadaqués no pot recaure exclusivament sobre els apartaments turístics. Per altra banda, en el pla especial no hi ha cap justificació dels problemes que ocasionen els HUT en la convivència veïnal del poble altempordanès. Tampoc es detalla ni compatibilitza cap incidència registrada.

Per això, l'ATA creu que qualsevol turista pot generar sorolls i consumir recursos mediambientals independentment de si s'allotja en un apartament, un hotel o un càmping. Sobre possibles problemes de mobilitat, els empresaris d'apartaments turístics creuen que és un conflicte generalitzat i no provocat pels seus negocis.

Per últim, l'associació subratlla la contradicció que apareix en el document quan, per una banda, es parla de la pressió sobre el medi per part del sector; i, per l’altre, es diu que l’activitat no afecta al medi ambient i, per tant, no és necessari un informe específic en aquest àmbit.