«La cultura és la principal arma per acabar amb el radicalisme»

L’activista cultural tunisià Adnen Helali i el grup de música tradicional Djebel Semmama participen aquest cap de setmana a la Festa de la Sal de l’Escala, on es recaptaran fons per a un centre cultural que promou la cultura de la pau en una zona que viu sota l’amenaça del terrorisme gihadista

Adnen Helali (a la dreta) amb els membres del grup  Djebel Semmama a la platja de l’Escala

Adnen Helali (a la dreta) amb els membres del grup Djebel Semmama a la platja de l’Escala / Oriol Puig

Oriol Puig Tomàs

Oriol Puig Tomàs

La Festa de la Sal que l’Escala celebra aquest cap de setmana uneix el patrimoni marítim de la vila empordanesa amb la tradició cultural dels pastors de la muntanya de Semmama a Tunísia. Enguany, la festa escalenca ha convidat el grup de música tradicional Djebel Semmama i l’activista cultural Adnen Helali, quefa anys que impulsa iniciatives per preservar la cultura local en una zona deprimida que viu sota l’amenaça de grups terroristes gihadistes.

«Els grups terroristes volen tancar la muntanya, nosaltres la volem obrir amb l’art, la cultura i la creativitat. La cultura és la principal arma per acabar amb el radicalisme. A Tunísia, però també a en altres zones muntanyoses en conflicte, com a l’Afganistan o Pakistan», assegura Helali.

Afegeix que la zona d’on venen ha estat històricament una zona marcada pel conflicte, en el qual s’han viscut batalles clau de la Segona Guerra Mundial, i que avui, com moltes zones de muntanya, viu dificultats econòmiques amb poca ajuda del govern. En aquest context aquest agitador cultural, poeta i actor nascut en una família de pastors va decidir impulsar un festival cultural per posar en valor la tradició cultural de la zona. Es tracta d’un intent d’estimular la cultura i l’economia local, de combatre el despoblament, de recuperar la memòria i de garantir la continuïtat de la ramaderia tradicional. 

Helali també reflexiona sobre el flux migratori de l’Àfrica cap a Europa i qualifica de «tragèdia» els milers de persones que acaben mortes al Mediterrani en un intent desesperat per trobar una vida millor: «Molts joves marxen d’Àfrica esperant trobar un paradís que no sempre és real. Cal educació i informació, i sobretot molt diàleg entre les dues ribes del Mediterrani».

A l’Escala, Helali estarà acompanyat per tres membres del grup de música tradicional Djebel Semmama. «Estic convençut que és una música que sorprendrà els visitants de la Festa de la Sal», assegura l’activista cultural. Es tracta d’una música profunda i espiritual, amb cançons que parlen de la vida quotidiana, la natura, l’amor, els precs i les lloances a Déu.

Se’ls podrà escoltar aquest dissabte a partir de les 11 a l’Alfolí de la Sal en un acte en el qual es preveu l’assistència de l’alcalde de l’Escala, Josep Bofill; l’ambaixadora de Tunísia, Fatma Omrani Chargui; l’ambaixador d’Espanya a Tunísia, Javier Puig Saura; i el president de l’Institut Europeu de la Mediterrània, Senén Florensa. També s'hi presentarà el llibre Djebel Semmama, editat en català i francès per l'ajuntament i el Museu de l'Escala dins la col·lecció "Cultura, Música i Danses del Món".

El llibre editat per l'ajuntament de l'Escala sobre la Festa dels Pastors, i Adnen Helali a la platja de l'Escala

El llibre editat per l'ajuntament de l'Escala sobre la Festa dels Pastors, i Adnen Helali a la platja de l'Escala

 No és el primer cop que Helalai visita les comarques gironines, ja que l’uneix una gran amistat amb la Consol Vidal, coneguda com la poetessa del desert, i un grup d’artistes gironins que des de fa uns anys participen en la Festa dels Pastors que s’organitza a Semmama. «Consol és una persona excepcional, que ajuda a connectar persones de diferents cultures i sensibilitats, i que ha portat a Tunísia artistes de Catalunya, Itàlia, Argentina i altres llocs del món».