Setze desallotjats d'un bloc de pisos posen una demanda al jutjat contra l'Ajuntament de Figueres

Els joves al·leguen que es van vulnerar els seus drets fonamentals perquè no es va donar avís previ ni hi havia cap ordre judicial per a l'actuació

Viuen al carrer en situacions d'extrema vulnerabilitat

El desallotjament que va portar a terme l'Ajuntament de Figueres.

El desallotjament que va portar a terme l'Ajuntament de Figueres. / Ajuntament de Figueres

Redacció

Setze persones desallotjades d'un bloc al carrer Ponent de Figueres el 9 de novembre han interposat una demanda al jutjat contenciós administratiu de Figueres contra l'Ajuntament per vulnerar la protecció dels drets fonamentals. No havien rebut cap notificació prèvia ni tampoc hi havia cap ordre judicial per a l'actuació.

Segons ha informat la Xarxa de suport mutu de l'Alt Empordà, uns dies després de ser desallotjats de l'edifici del carrer Ponent de Figueres, amb una actuació de la Guàrdia Urbana i els Serveis Socials, amb l'alcalde al capdavant, el grup que van quedar vivint al carrer, amb el suport dels col·lectius van sol·licitar assessorament legal a l'advocat Benet Salellas.

Després que l'advocat agafés la representació i sol·licités a l'Ajuntament de Figueres l'expedient de l'actuació, s'ha revisat l'expedient i hi consten supòsits pels quals s'ha decidit interposar un recurs al jutjat contenciós administratiu de Girona.

Aquest recurs es basa, segons han informat des de la Xarxa, en la manca de protecció als drets fonamentals de les persones afectades, ja que l'article 18.2 CE garanteix el dret a la inviolabilitat de l'habitatge. Les persones que vivien a l'edifici no havien rebut cap notificació prèvia, i l'actuació es va fer sense una ordre judicial que l'emparés. 

Els joves i els col·lectius obren una altra via de denúncia, "buscant solucions i responsabilitats amb relació a la situació que estan vivint". Des del dia 9 de novembre aquestes 16 persones estan dormint al carrer i en situacions d'extrema vulnerabilitat. Els col·lectius els estan proporcionant dos àpats calents diaris, roba i material per dormir el màxim de calent possible, gràcies a la solidaritat de moltes veïnes de Figueres i de més enllà. 

Paral·lelament a la vida judicial, en l'àmbit administratiu s'ha entrat una queixa a la Síndica de Greuges i a l'Ajuntament de Figueres, amb 17 entitats donant-li suport. Actualment, ja són més de 30 entitats les que han signat el comunicat de denúncia que es va fer arribar a aquests ens, el dia 16 de novembre. Així mateix, en data 30 de novembre, bona part de les persones afectades van presentar a l'Ajuntament una queixa per la manca d'atenció dels serveis socials, que es traslladarà igualment a la Síndica de Greuges, ja que la llei de serveis socials de 2007 explicita que qualsevol persona té dret a ser atesa pels serveis socials, independentment de la seva situació administrativa i del seu padró municipal. 

Actuacions irregulars

Amb aquestes actuacions legals i administratives, les persones afectades i els col·lectius volen que la situació que estan vivint no s'oblidi, que les actuacions irregulars de l'Ajuntament no quedin impunes i que es trobin solucions per a millorar les seves condicions actuals.