Frustren un desembarcament d'haixix i n'intervenen 3,5 tones en una cala de Cadaqués

Els Mossos i Vigilància Duanera han intervingut 3,5 tones d'haixix i també diversos vehicles destinats al transport i més de 2.000 litres de combustible

Els investigats van fugir en detectar el dispositiu policial, alguns en l'embarcació i altres camp a través

Vídeo | Frustren un desembarcament d'haixix en una cala de Cadaqués

Mossos d'Esquadra / Agència Tributària

Eva Batlle

Eva Batlle

Els Mossos d'Esquadra i el Servei de Vigilància Duanera han frustrat un desembarcament de 3,5 d'haixix a una cala de Cadaqués, al Cap de Creus.

Han intervingut 3,5 tones d'haixix, diversos vehicles destinats al transport, i més de 2000 litres de combustible per proveir l'embarcació per tornar al seu punt d'origen. Els investigats van fugir en detectar el dispositiu policial, alguns en l'embarcació i altres camp a través.

El cas va succeir el dimarts 23 de gener quan passaven 10 minuts de les nou de la nit un dels helicòpters del servei de Vigilància Duanera, en el marc de les seves funcions de lluita i repressió contra el tràfic de drogues i el contraban, va detectar una llanxa -embarcació semirígida- que navegava cap a la Cala Culip, una petita platja situada al nord del Cap de Creus, que en aquesta època de l'any és poc freqüentada tant per turistes i gent de la zona.

La vigilància aèria sobre la goma i la seva adreça de navegació va permetre comprovar que a la zona d’influència de la cala es trobaven estacionats diferents vehicles i furgonetes, així com la presència d'un grup de persones que es trobaven en actitud d'espera.

Davant la possibilitat que s'anés a produir un desembarcament de droga en aquest punt del litoral els agents dels Mossos d’Esquadra de la DIC (Divisió d'Investigació Criminal) amb Vigilància Duanera van coordinar una actuació operativa conjunta i es van activar nombroses patrulles a fi de realitzar els esbrinaments corresponents en aquest lloc.

Els investigats van fugir en veure's sorpresos i en detectar el dispositiu policial. Alguns en l'embarcació i altres camp a través, deixant al seu pas abandonat dos vehicles i diferents estris personals.

Furgoneta accidentada

Un cop al lloc, els indicatius d’ambdós cossos van localitzar abandonada una furgoneta de grans dimensions que s'havia accidentat mentre tractava de sortir del camí que condueix a aquesta cala. A l’interior hi contenia diversos fardells d’arpillera de diferents dimensions. També van localitzar més fardells al costat de les escales de la mateixa cala, i a peu de platja uns 100 bidons amb combustible, per a proveir a l'embarcació que transportava la droga i així aquesta pogués tornar al seu punt d'origen.

Els efectius policials van mantenir el dispositiu fins a altes hores de la matinada per a assegurar i retirar la droga interceptada, els vehicles abandonats i localitzar i detenir els presumptes autors dels fets descrits.

La policia informa que continuen les indagacions per a identificar i detenir les persones implicades de la partida de droga interceptada. Els investigadors han posat els fets en coneixement del Jutjat d'Instrucció en funcions de Guàrdia de Figueres.

Territori "narcollanxa"

Les comarques de Girona s'han convertit novament en un dels punts on alguns traficants porten droga en narcollanxes. Procedeixen del nord d'Àfrica i per introduir-la a Espanya, però sobretot al nord d'Europa, escullen punts de la Costa Brava. A banda, la policia també ha pogut comprovar que aquesta província és una zona on també es fabriquen aquestes embarcacions que poden transportar tones de droga

Un exemple és una operació dels Mossos d'Esquadra, Vigilància Duanera i Guàrdia Civil va permetre desmantellar dues organitzacions que fabricaven aquests vehicles a la Costa Brava. El 2022 a Empuriabrava per primer cop van aconseguir desmuntar una organització que donava servei a altres organitzacions criminals de tot l'Estat. Es van detenir 19 persones i van intervenir 22 embarcacions. Unes llanxes destinades al tràfic de drogues arribaven d'altres països i a la nau d'Empuriabrava les acabaven de "farcir" per donar servei a les organitzacions criminals.

D'altra banda, l'any passat es va escapçar un grup criminal que nodria d'haixix a clans de Catalunya. Un desembarcament de 4,5 tones al port industrial de Vallcarca, a Sitges, va permetre a la Guàrdia Civil detenir una cinquantena de traficants, molts d'ells residents a Salt. Aquest mateix 2023, una operació conjunta dels Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Civil també va permetre desarticular una organització criminal que construïa embarcacions d'alta velocitat en tallers, un d'ells a Salt, per introduir haixix a Catalunya des de l'Àfrica. En el marc de la investigació, els agents van poder interceptar a Tossa de Mar una partida d'haixix de prop de dues tones transportada en una de les 'narcollanxes'.

Una de les imatges més virals relacionades amb les narcollanxes és el desembarcament accidentat a Begur. Va aparèixer una furgoneta amb 2,3 tones d'haixix i mig bolcada dins l'aigua a la cala d'Aiguafreda. Els veïns van avisar els Mossos i la Policia Local que hi havia un vehicle a la rampa que s'utilitza per entrar i treure les barques. Per aquest cas no hi ha hagut detingut o almenys no se n'ha informat.