Dues entitats abandonen l'organització de les barraques de Figueres molestes per les actituds del govern

El Consell Local de Joventut adverteix que  "en aquesta nova edició han ensorrat tot el que havíem construït des del 2020"

L'associacionisme juvenil lamenta que han perdut poder de decisió i protagonisme

Les barraques de Figueres, en una imatge d'arxiu.

Les barraques de Figueres, en una imatge d'arxiu. / Diari de Girona

DdG

El govern de Figueres va convocar una cinquantena d'entitats a participar en l'organització de les Fires i Festes de la Santa Creu d'aquest any amb l'objectiu de fomentar la seva participació. Però mentre s'anuncia l'acció, ja són dues les entitats que s'han queixat per l'actitud del govern justament per treure'ls poder de decisió. L'Agrupació Escolta i Guia AEIG i el Jovent Republicà han abandonat l'organització de les barraques i asseguren que se'ls ha tret poder de decisió.

El Consell Local de Joventut de Figueres ha expressat el seu malestar per les actituds del govern respecte a l'organització de les Fires i Festes de la Santa Creu amb les entitats.

El primer a manifestar públicament el malestar va ser l'AEiG Sant Pere explicant que sempre han participat en les fires, però que en els darrers mesos s'han trobat "amb un seguit de situacions incòmodes", com ara "actituds desconcertants, menyspreats i vexatòries".

Ara ha estat el Consell Local de Joventut de Figueres qui ha volgut fer pública la seva postura i convenciment que "des de l'associacionisme juvenil figuerenc sentim que hem perdut protagonisme i poder de decisió", característiques que consideren "pilars fonamentals" del canvi de format de les barraques.

Ensorrada la participació

"Creiem que en aquesta nova edició han ensorrat tot el que havíem construït des del 2020.

L'organització d'El Rampell, l'espai de les barraques al Parc de les Aigües, "ha de ser un espai liderat per les entitats juvenils figuerenques. Un espai segur, lliure d'actituds paternalistes i de dinàmiques negatives", manifesten i "la marxa d'una entitat històrica, com l'AEiG Sant Pere, hauria d'encendre les alarmes de qualsevol govern", afirmen.

En canvi, lamenten que l'Ajuntament no hagi donat una resposta al comunicat de l'AEiG Sant Pere. "Aquest comunicat exposa unes dinàmiques preocupants i que no es poden tolerar en un espai com l'organització de les festes de Santa Creu 2024", afirmen des del Consell Local de Joventut.

A més, expliquen que l'AEiG Sant Pere no ha estat l'única associació juvenil que ha abandonat l'organització de la Santa Creu. "El Jovent Republicà tampoc participarà en aquesta nova edició d'El Rampell, a causa d'aquest canvi de rumb que es viu en l'organització d'aquestes festes", expliquen en el comunicat. En aquesta línia, afirmen que les entitats no volen ser només "una barra de bar, volem liderar i decidir la nostra festa major. Creiem que aquesta capacitat de decisió és l'única base possible per construir una Figueres activa, inclusiva, dinàmica i amb un teixit associatiu fort".

El Consell Local no és convocat a les reunions

Per tot això, des de l'associacionisme juvenil mostren preocupació, ja que constaten que "els nostres espais d'organització i d'oci es van reduint". "El Rampell és una activitat juvenil i, per tant, les entitats d'aquest àmbit hem de tenir un pes important.

El Consell Local de Joventut va deixar d'estar convocat a les reunions de 'El Rampell' per motius que desconeixem. A més, restem esperant que el govern ens faci una proposta per ser partícips de l'organització de les festes de Sant Pere". Unes festes que, remarquen, "va ser el Consell qui va fer valdre amb l'organització del Pollastre de Sant Pere".