Detecten al Baix Ter nous exemplars nascuts en llibertat d'una tortuga en perill d'extinció

És una troballa especialment significativa

ACN

El Consorci del Ter ha detectat exemplars de tortuga d'estany (Emys orbicularis) nascuts en llibertat al Baix Ter. Aquesta és una troballa especialment significativa perquè l'espècie es troba en perill d'extinció. El 2015 es va engegar una campanya per recuperar-la i fins a l'any passat, s'han alliberat a la zona més de 210 exemplars procedents del Centre de Reproducció de Tortugues de l'Albera. El centre té en marxa un programa de reproducció en captivitat d'aquestes tortugues des del 1992, quan es van capturar els últims dotze exemplars que quedaven a la part baixa del riu Ter. El 2021, el projecte ja va permetre detectar tres tortugues nascudes en llibertat a la zona que certifiquen que les alliberades s'hi estan reproduint.

Entre els exemplars de tortuga d'estany nascuts en llibertat, els científics han detectat un nounat (que pesava nou grams i mesurava menys de tres centímetres de longitud de closca) i un juvenil d'entre dos i tres anys de vida (amb un pes d'uns 64 grams i set centímetres de longitud).

Xips de seguiment

Des del Consorci del Ter, conjuntament amb el Centre de Reproducció de Tortugues de l'Albera, es continuaran alliberant nous exemplars al riu Ter, en funció dels estocs reproductius. Cada exemplar de tortuga d'estany alliberat porta un xip subcutani per facilitar la seva identificació individualitzada i fer-ne seguiment a llarg termini.

A més, el Consorci del Ter en fa un monitoratge durant la primavera i la tardor mitjançant el mètode de captura-recaptura amb trampes específiques d'insolació i nanses amb esquer. El seguiment i la detecció d'aquests exemplars, tal com detallen fonts del Consorci del Ter, "permet determinar que els alliberats presenten una bona adaptabilitat als hàbitats naturals, constatant que hi troben refugi i aliment, perquè tenen bons creixements, estat sanitari i es van reproduint".

A banda dels reforços poblacionals, es fan anualment treballs per conservar l'hàbitat, controlar les espècies que depreden els nounats i implementar mesures de gestió i protecció de l'espècie.

Tortuga d'estany

La tortuga d'estany és un dels rèptils més amenaçats al Baix Ter i un dels vertebrats amb major risc perquè queda relegat a escassos enclavaments naturals. Es tracta d'una espècie protegida de fauna salvatge autòctona i que està classificada com a espècie en perill d'extinció pel Catàleg de fauna salvatge autòctona amenaçada, aprovat per la Generalitat de Catalunya a finals de setembre de 2022.