L’Ajuntament de la Bisbal estudia incorporar drons al cos de policia

El regidor de seguretat indica que s’analitzarà l’acció per aplicar millores

Un agent de Palafrugell i un de la Bisbal durant un operatiu.

Un agent de Palafrugell i un de la Bisbal durant un operatiu. / Ajuntament de la Bisbal d'Empordà

C. J.

La Policia Local de la Bisbal d’Empordà veu cada vegada més a prop la possibilitat d’incorporar drons com a eina per millorar la seguretat ciutadana. L’Ajuntament, gràcies a la col·laboració de la Policia Local de Palafrugell, va realitzar una prova pilot durant la festa major -que es va celebrar del 14 al 18 d’agost- amb l’objectiu d’analitzar mancances de seguretat i alhora testar la viabilitat d’aquests aparells al municipi durant un acte multitudinari. En concret, l’aeronau no tripulada va sobrevolar la Promenade du Dragon i el Correfoc, dos dels actes amb més afluència de la Festa Major. El dron tenia base a la terrassa superior del Castell Palau de la Bisbal. L’objectiu de l’operació va ser tenir una àmplia visió de possibles incidències a fi d’oferir seguretat a ambdós actes.

Una activitat de la Festa Major captada amb el dron. | AJ. DE LA BISBAL

Una activitat de la Festa Major captada amb el dron. / Ajuntament de la Bisbal d'Empordà

El regidor de Seguretat Ciutadana de l’Ajuntament de la Bisbal, Xavier Dilmé, valora satisfactòriament aquesta prova pilot i avança que és un primer pas cap a una futurible incorporació d’aquest equipament al cos d’agents municipals: «Per dur a terme la prova pilot es va contactar amb altres cossos de policia local. Hi ha altres policies de la comarca que fa temps que tenen drons i ens interessava veure quines aplicacions podia tenir a la Bisbal. Pel correfoc, sobretot, ens va semblar interessant posar-ho en pràctica i estudiar tot el que és la seguretat per detectar punts de millora, i vam considerar que era una un bon moment per fer aquesta prova. El dron que es va usar és de la policia local de Palafrugell, va venir el caporal responsable de la unitat i ell juntament amb els nostres agents se’n van encarregar de fer la vigilància», explica Dilmé, que afegeix que el giny permet al cos de seguretat «tenir informació al moment, saber si hi ha algun problema i, sobretot, prevenir possibles incidències. També ens ha d’ajudar a tenir una visió global d’aquests grans esdeveniments i veure si hi ha quelcom a millorar».

Finalment, el regidor anticipa que disposar d’un giny d’aquestes característiques agilitzaria la tasca dels agents. «La valoració és altament positiva. En l’àmbit tècnic la policia estudiarà les incidències que hi podria haver, s’analitzarà tècnicament i veurem si s’aplica una mesura nova a partir de l’any que ve. Ens falta disposar de l’aparell i la formació als agents. A curt termini no ho veiem, però a la llarga haurem d’acabar anant per aquí perquè tenir un dron en un municipi com el nostre, que té Gavarres i una bona part amb vegetació, perquè planteja una possibilitat de visió més ampla que facilitaria la tasca als agents a l’hora de vigilar», conclou.

Vídeo | Així és com treballa la Unitat Tàctica de Drons de la Policia Local de Palafrugell

Policia Local de Palafrugell