Un total de 225 dones han estat agredides sexualment aquest primer semestre de 2012, quan en el mateix període de l'any anterior van ser 267, fet que suposa al voltant d'un 15% menys.

La gran majoria d'aquests casos són dones que van patir abusos per part de coneguts, segons l'informe 2012 sobre violència masclista de la Unitat de Suport a l'Atenció de Víctimes de la Conselleria d'Interior.

Aquest document revela que s'han produït 78 víctimes tenen entre 11 i 20 anys; 61 entre 21 i 30; 45 entre 31 i 40; 25 entre 41 i 50; nou entre 51 i 60, i set més de 60.

En total, s'han produït 212 casos d'agressions sexuals -un mateix cas pot tenir més d'una víctima-, 90 el primer trimestre i 122 el segon, quan en el mateix període de 2011 es van cometre 248 fets, 101 en el primer trimestre i 147 en el segon.

La coordinadora de la Unitat de Suport a l'Atenció de Víctimes de la Conselleria d'Interior, Alba Alfageme, va explicar que molts dels agressors són de l'entorn de la víctima: parella, exparella, marit, familiars i coneguts.

Alfageme va advertir que quan una agressió sexual la comet una persona coneguda, el nivell de denuncia encara és més baix, a més que és un tipus de delicte que transgredeix completament la intimitat, "per la qual cosa costa més denunciar-lo".

L'edat dels agressors, en la seva gran majoria, està entre els 21 i els 40 anys, tot i que hi ha alguns casos (20) que tenen entre 11 i 20 anys.

Es dupliquen les morts

Aquest any s'ha duplicat la xifra de dones mortes a mans de la seva parella o exparella, de les sis del primer semestre de 2011, a les 12 d'aquest any, set d'elles al començament de l'any, segons l'informe de la Unitat d'Atenció de Víctimes.

Alfageme va recordar que tres d'aquests crims es van cometre el 2011 però els Mossos d'Esquadra els van descobrir aquest any, i va explicar que des del departament estan a l'espera de veure si aquest any es confirma que "hi ha un creixement exponencial o si hi ha cert estancament en els pròxims mesos".

Segons l'experta, sempre abans d'un crim es dóna una situació d'escalada de violència, amb agressions prèvies i violència psicològica, tot i que hi ha factors "precipitadors que poden portar a l'atac mortal" com és l'augment de convivència: a l'estar més temps junts i trencar-se la rutina, es multiplica la tensió.

Un altre important motiu que pot incrementar la violència de l'agressor és quan la dona decideix plantejar la separació o comença a posar límits, ja que la parella "sent que perd el control de la situació".

Dels 12 casos mortals, tan sols en dos d'ells la dona havia presentat una denúncia prèvia, segons Interior, una xifra que demostra com és de difícil denunciar per "por i situacions de violència física i psicològica que fan que donar el pas sigui molt complex", indicava Alfageme, que afegia que les enquestes de victimització tan sols recullen un 17 o 20% del que realment s'està produint al carrer.

Això es veu agreujat perquè una de cada deu dones renúncia al procediment judicial contra el seu maltractador, segons el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Ablació i matrimonis forçats

A l'informe sobre violència sobre la dona també recull les dades de casos de nenes amb risc de patir una ablació, en total nou casos, quan en tot 2011 es van produir 36 casos.

Sobre les dones obligades a casar-se, s'han aconseguit evitar nous casos, set d'ells de menors i dos d'adultes, mentre que en tot 2011 n'hi ha hagut 21, 13 d'elles menors.

Preguntada sobre la xifra de casos que sí s'ha produït la mutilació o el matrimoni forçat, Alfageme va indicar que és molt complicat conèixer-la perquè les dues situacions tenen una forta càrrega religiosa i cultural, per la qual cosa des de les comunitats practicants "s'invisibilitza i es fa una pressió molt fort sobre la noia".