David Mascort, exalcalde de Vilablareix, substitut de Teresa Jordà a Acció Climàtica

Pere Aragonès aprofita aquest relleu obligat per a canviar les conselleries d'Educació i Territori

Els canvis seran formalment anunciats aquest dilluns a les 10.30 h

ACN

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, remodela el Govern. Aprofitant que la fins ara consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, havia de deixar l’executiu per a ser la número 2 de la llista d’ERC al Congrés per al 23-J, Aragonès ha volgut anar més enllà i relleva els titulars d’Educació, Josep González Cambray, i de Territori, Juli Fernández. Per a substituir Jordà, tal i com ha avançat Catalunya Ràdio i ha confirmat l'ACN, el president opta per posar David Mascort, exalcalde de Vilablareix fins al juliol de 202, secretari d’Agricultura i membre de l’equip del departament. Però per a les altres dues carteres, Aragonès recupera antics noms del Govern, ubicant Anna Simó a Educació i Ester Capella a Territori.

El president de la Generalitat confia que la nova remodelació del seu executiu el permeti esgotar la legislatura. De fet, en una compareixença a la Galeria Gòtica de Palau, aquest dilluns, el president ha situat les eleccions al Parlament el febrer de 2025. Aragonès ha explicat que "l'estabilitat és imprescindible" i que les noves conselleres prendran possessió a les 16 hores d'aquest dilluns.

Aragonès ha insistit que els canvis coincideixen amb l'equador del seu mandat. Així ho ha justificat a l'inici de la seva compareixença a la Galeria Gòtica: "Per afrontar la segona part de la legislatura amb més fortalesa i energia renovada, he decidit fer canvis a la composició del Consell Executiu".

El president ha volgut agrair la tasca de Cambray, Fernández i Jordà al capdavant dels seus respectius departaments. I ha destacat que les tres persones que els substituiran tenen l'encàrrec de "consolidar els canvis per continuar fent avançar el país".

La decisió de canviar Jordà era acordada amb ella i el partit, després que ERC decidís situar-la com la número dos a les eleccions del 23-J per Barcelona, per fer tàndem amb el cap de llista, Gabriel Rufián. Amb Fernández l'acord per rellevar-lo ha estat mutu. No ha estat així amb el cas de Cambray, segons fonts de Palau consultades per l'ACN.

Aragonès ha defensat que ara era el moment idoni per fer canvis a Educació, ja que s'està a finals de curs. El president, en un marc més global, també ha asseverat que la planificació és que les eleccions al Parlament siguin el febrer de 2025, és a dir, que s'esgoti la legislatura: "L'estabilitat és imprescindible per donar resposta als reptes de la societat. D'aquí els canvis", ha reiterat.

El cap del Govern també ha remarcat que Simó, Capella i Mascort són persones de la seva "màxima confiança". I que ara és una "oportunitat" per posar "energies renovades" al si de l'executiu, per tal d'afrontar els "reptes" que queden fins el febrer de 2025.

Relleu a la delegació

La incorporació de Capella al capdavant de Territori també provocarà un relleu a la delegació del Govern a Madrid. La que va ser número 2 d'Ernest Maragall a la llista del 28-M per Barcelona haurà de deixar el càrrec de delegada a Madrid després del 23-J.

La presa de possessió de les noves conselleres serà aquest dilluns a partir de les 16 hores a Palau.

David Mascort, exalcalde de Vilablareix i expresident de la Federació Regional d'ERC a Girona

L'exalcalde de Vilablareix David Mascort (Barcelona, 1969) serà el nou conseller d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural del govern de Pere Aragonès. La cartera, que fins ara havia ocupat Teresa Jordà, passarà a estar a les seves mans. Fins al moment, Mascort ocupava la secretaria general d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, que forma part de la mateixa conselleria que ara encapçalarà, i és expresident de la Federació Regional d'Esquerra Republicana a Girona. Llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials, va ser alcalde de Vilablareix (Gironès) entre 2011 i 2022. També va ocupar la vicepresidència del Consell Comarcal del gironès entre 2003 i 2007 i va ser membre de la Diputació de Girona des del 2013 fins al 2015.

El nou conseller arriba al departament en un moment en què ha d'afrontar la gestió de la sequera. De fet, Mascort ha participat de les últimes negociacions de la cimera de l'aigua.