Un escolapi va abusar de menors durant 25 anys en col·legis del Senegal

L'Escola Pia de Catalunya va tenir coneixement dels fets el 2005 i ho va tapar fins ara, que ha denunciat el cas davant la Fiscalia

L'Escola Pia de Sant Antoni a Barcelona

L'Escola Pia de Sant Antoni a Barcelona / Manu Mitru

EFE

L'Escola Pia de Catalunya ha presentat una denúncia davant la Fiscalia contra un antic escolapi que va abusar de menors durant els 25 anys que va treballar com a missioner al Senegal i ha reconegut que aquests abusos van ser coneguts pel provincial de l'ordre religiosa el 2005, sense que "emprengués les accions corresponents de denúncia ni per la via civil ni per l'eclesiàstica".

L'Escola Pia de Catalunya ha fet públic avui l'informe que ha elaborat sobre la investigació d'abusos sexuals comesos per l'antic escolapi Manel Sales Castellà mentre va estar destinat al Senegal, entre el 1980 i el 2005, i que ha conclòs que "va abusar sexualment d'un important nombre de menors, alguns d'ells alumnes dels escolapis al Senegal”.

L'antic escolapi, que va ser expulsat de l'ordre i del sacerdoci el març del 2019 després d'admetre els fets després de ser denunciat per una ciutadana francesa, va abusar dels menors al Senegal "aprofitant-se de la seva condició de missioner i de l'ascendència i autoritat que tenia", segons ha conclòs l'informe elaborat per la Comissió de Defensa dels Menors Abusats Sexualment a l'Església al Senegal, amb què ha col·laborat l'ordre.

L'Escola Pia de Catalunya ha "expressat la seva "absoluta indignació, rebuig i repulsa per aquests fets que de cap manera representen l'ordre", demana "perdó sincer a totes les víctimes, a les seves famílies i comunitats senegaleses pels mals ocasionats per un antic membre de la comunitat i pels responsables escolapis que no van denunciar els abusos al Senegal i a Catalunya” i expressa la seva “vergonya per aquests fets”.

Segons ha conclòs la Comissió de Defensa dels Menors Abusats Sexualment a l'Església del Senegal, "els abusos sexuals de Manel Sales eren coneguts per una part dels estudiants de les escoles dels escolapis i habitants de les poblacions del Senegal".

Els abusos els coneixien directors de les escoles on treballava Sales, que durant 25 anys va estar destinat a diferents poblacions senegaleses.

El 2005, un grup de catalans que vivien al Senegal van denunciar el cas i l'ordre va traslladar a Sales a Catalunya, apartat de les activitats amb menors i sota tractament psiquiàtric, encara que dins de l'ordre va continuar tenint un paper actiu com a rector, secretari provincial i membre del Consell Presbiterial de l'Arquebisbat de Barcelona.

Tot i que el provincial de l'ordre va tenir coneixement dels fets "no va emprendre les accions corresponents de denúncia, ni per la via civil, ni per l'eclesiàstica i, amb l'argument de protegir la institució, no es va atendre degudament les persones que van intentar denunciar els fets", admet l'Escola Pia.

Els responsables actuals de l'ordre consideren "imprescindible la denúncia de qualsevol mena de violència, especialment la sexual a menors".

L'informe de l'Escola Pia relata que després de 13 anys sense informacions sobre el cas, el 2018, arran d'una denúncia d'una ciutadana francesa, l'ordre va demanar explicacions a Sales, que va reconèixer els fets i va esmentar algunes de les persones de les que havia abusat.

Aleshores, els responsables de l'ordre van comunicar els fets al Vaticà, que va iniciar el procés d'expulsió canònica de Manel Sales de l'ordre i del sacerdoci, que es va materialitzar el març el 2019.

L'ordre de l'Escola Pia a Catalunya ha decidit "assumir públicament els fets succeïts al Senegal", expressar la seva "vergonya, absoluta indignació, rebuig i repulsa dels fets", i demanar "perdó sincer a les víctimes i les seves famílies", així com a "disculpes a les persones que van denunciar els fets i no van ser ateses".

Després de l'informe també han decidit denunciar els fets davant la Fiscalia i tornar-ho a fer davant les autoritats eclesiàstiques, i col·laborar amb el Defensor del Poble d'Espanya en la investigació de casos d'abusos dins de les institucions d'Església.

L'actual provincial de l'Ordre ha viatjat aquest mes a Roma per intentar contactar amb les víctimes que es coneixen per posar-se a disposició, ha comunicat tots els fets a les autoritats del Senegal i ha creat una comissió d'experts independent per atendre les víctimes i a les seves famílies.

També iniciarà un treball de formació i prevenció al Senegal per evitar que aquests fets puguin tornar a passar i ha facilitat el correu electrònic delmas@oussouye.org perquè qualsevol persona pugui comunicar informacions sobre el cas.

Igualment ha habilitat el correu promineur@escolespiesafriqueouest.org per acompanyar les víctimes i ha recordat que a Catalunya disposen de l'adreça electrònica protecciodelmenor@escolapia.cat perquè qualsevol persona que tingui constància de casos ho denunciï.

"L'Ordre vol acompanyar qualsevol persona víctima en el camí de la denúncia legal i en el camí del restabliment emocional", ha assegurat l'Escola Pia, que s'ha compromès a "continuar treballant per a la formació i la prevenció perquè fets com aquests no tornin a passar".