La Policia Marítima dels Mossos intensificarà el patrullatge a l’estiu i incorporarà cinc embarcacions abans del 2024

Interior preveu una nova convocatòria d'efectius i obrir una quarta base al Port de Barcelona

La Policia Marítima dels Mossos intensificarà el patrullatge a l’estiu i incorporarà cinc embarcacions abans del 2024

ACN

La Policia Marítima dels Mossos d'Esquadra intensificara el patrullatge preventiu al litoral durant l'estiu i incorporarà cinc noves embarcacions abans d'acabar l'any 2023. El comissari en cap dels Mossos, Eduard Sallent, ha reiterat la vocació del cos de ser una policia "integral" arreu del territori, és a dir, també al litoral, aquest divendres durant la presentació del Pla d'Estiu d'enguany. L'acte ha estat encapçalat pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, i ha tingut lloc al recinte portuari de Barcelona. Per la seva banda, Aragonès ha afirmat que el cos de Mossos és "clau" per assegurar el benestar de la ciutadania, i ha dit que "el país avança enfortint la policia".

Durant l'any 2022, la Policia Marítima va realitzar 247 serveis en l'àmbit marítim durant el darrer any, la gran majoria per donar seguretat en esdeveniments (144), serveis d'inspecció (105) i d'altres d'auxili i assistència (97). Així mateix, durant 2022 també es van aixecar 310 actes per infraccions administratives, en el que va ser el primer any amb totes les embarcacions operatives.

L'Àrea Marítima, que inclou la Unitat Aquàtica, va dur a terme el 2022 més de 3.750 hores patrullatge amb embarcació, de les quals 285 hores van ser a espais naturals marítims. A més, es van dur a terme 2.125 hores de vigilància en ports i 720 hores de vigilància en platges.

Des del desplegament del Pla d'Estiu ara fa quatre anys, la Policia Marítima ha treballat en una estratègia centrada en la proximitat, el servei a la ciutadania, la prevenció, la col·laboració i coordinació i els aspectes assistencials i d'auxili en l'entorn marítim i que pretén reforçar en aquest període estival.

Els efectius en l'àmbit marítim treballen junts amb els diferents actors que hi participen com el cos d'Agents Rurals, Salvament Marítim, els Espais Naturals Marítims de Catalunya, Ports de la Generalitat i Port de Barcelona.

Una de les embarcacions dels Mossos d'esquadra durant el desplegament, al Port de Barcelona

Una de les embarcacions dels Mossos d'esquadra durant el desplegament, al Port de Barcelona / Maria Aladern

Una Policia "integral" també en l’àmbit marítim

La Policia Marítima compta amb 3 bases nàutiques ubicades a les localitats de Palamós, Vilanova i la Geltrú i l’Ametlla de Mar. En total, l’Àrea Marítima disposa de 48 efectius, 32 dels quals que corresponen a la Policia Marítima i 16 que estan especialitzats en treballs subaquàtics. El comissari en cap dels Mossos, Eduard Sallent, ha assegurat que el cos té vocació de ser una policia "integral" arreu del territori, és a dir, també al litoral.

Amb aquest desplegament, els Mossos d’Esquadra fan front als prop de 500 quilòmetres del litoral amb patrullatge de proximitat i capacitat de reacció per tota la costa catalana. Sallent ha explicat que les funcions que exerceix la Unitat de Policia Marítima són les de seguretat ciutadana al mar, vigilància de la navegació, vigilància d’esdeveniments en el mar, ordre públic i vigilància d’infraestructures portuàries i instal·lacions nàutiques.

També actua com a policia judicial i policia administrativa, defensa del patrimoni històric i arqueològic, vigilància de les zones marítimes protegides, control i inspecció de pesca, inspecció i vigilància de les activitats marítimes, medi ambient i funcions de salvament marítim amb coordinació amb el servei de salvament i seguretat marítima quan se’ls requereixi.

Un dels trets rellevants de la Policia Marítima de Mossos d’Esquadra és la introducció de la figura de rescatador com un tripulant de la patrullera. Tots els agents del cos tenen la formació i preparació per llençar-se a l’aigua per qualsevol servei en el que sigui necessària aquesta operativa.

Agents dels Mossos d'esquadra mirant l'exhibició de la Policia Marítima, al Port de Barcelona

Agents dels Mossos d'esquadra mirant l'exhibició de la Policia Marítima, al Port de Barcelona / Maria Alaern

Embarcacions amb tecnologia puntera a les diferents bases marítimes

Actualment, la Policia Marítima disposa de tres embarcacions conegudes com a Cap de Creus (Palamós), Narcís Monturiol (Vilanova i la Geltrú) i Josefina Castellví (Ametlla de Mar) que es van adquirir durant el 2021 i que presten servei diàriament a la costa catalana.

Les tres embarcacions disposen d'una eslora total de 12,83 metres i un calat màxim inferior a 0,69 metres, una cabina amb màxima visibilitat en totes les direccions des de l'interior i amb propulsió amb motors fora borda de gasolina. Del casc destaca el seu disseny hidrodinàmic amb escalons que permet minimitzar el fregament directe amb l'aigua, configuració que facilita la navegació i redueix el consum de combustible. Pel que fa als equipaments electrònics, més enllà dels elements de navegació i seguretat, tenen dos sistemes que permeten la gestió autònoma d'imatges aèries (dron) i imatges subaquàtiques (ROV submergible).

L'Àrea Marítima disposa també d'una patrullera semirígida de 13 metres d'eslora ubicada al Port Fòrum i una patrullera semirígida de 7,40 metres d'eslora a Sabadell preparada per desplaçar-se a qualsevol punt de la costa o de les aigües continentals. A més compta amb una patrullera semirígida de 7,40 metres d'eslora ubicada al Port de l'Escala i dues embarcacions neumàtiques per treballs en aigües continentals o en aigües de poc calat, així com una moto d'aigua, també procedent d'un comís judicial, que permet accedir a llocs propers de la costa on no és possible fer-ho amb les embarcacions fins ara esmentades.

Durant la presentació del Pla d'Estiu 2023 el cos policial ha dut a terme una exhibició de velocitat en aigües obertes conjuntament amb la Unitat Aquàtica, que també ha fet una demostració amb els submarinistes del cos. Després de l'exhibició, les autoritats han visitat les embarcacions i una exposició dels materials que s'utilitzen per a les operacions marítimes.