SCC reclama a l'Estat "la fi dels favors polítics al nacionalisme" i exigeix pactes "que no destrueixin la convivència"

L'entitat lamenta que Sánchez no vulgui pactar "amb la dreta espanyola" però si "amb la catalana"

ACN

L'entitat Societat Civil Catalana (SCC) ha reclamat a l'Estat "la fi dels favors polítics al nacionalisme" i ha exigit pactes "que no destrueixin" la convivència a Catalunya. Així ho ha reivindicat la seva presidenta, Elda Mata, en el marc de la manifestació convocada per l'entitat contra l'amnistia i l'autodeterminació a Barcelona. Així mateix, SCC ha criticat que l'actual president del govern en funcions, Pedro Sánchez, no hagi volgut pactar un acord de mínims "amb la dreta espanyola" de cara a la investidura, però sí que ho vulgui fer amb "amb la catalana". "No blanquejarem el nacionalisme", ha afegit Mata. La manifestació ha reunit 50.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, i 300.000 segons l'organització

Al final del recorregut, on s'ha situat l'escenari, els organitzadors de la protesta han fet les intervencions finals, des d'on han fixat una posició de retorn "a la convivència i al consens", tal com ha expressat Mata. "Reclamem aquest retorn especialment al PP i al PSOE, però a tots els qui s'hi vulguin afegir", ha reblat la presidenta, que també ha dit que els dos partits "no són enemics", sinó "adversaris polítics del mateix país". Per això, ha criticat que Sánchez no hagi pactat una investidura amb el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, però que sí ho vulgui fer "amb el partit que ha fracturat Catalunya", en referència a Junts.

En la mateixa línia, el vicepresident de SCC i coordinador de la manifestació, Álex Ramos, també ha carregat contra la vicepresidenta segona del govern espanyol,Yolanda Díaz, a qui ha acusat de viatjar a Waterloo per "ressuscitar un polític del passat", Carles Puigdemont, només "per obtenir els vots de Junts". "És fred, és oportunista i ho ha fet per aconseguir butaques", ha criticat Ramos.

Amnistia i autodeterminació "van juntes"

Segons SCC, l'amnistia i l'autodeterminació "no són un debat jurídic", sinó un projecte "perquè uns segueixin al poder", tal com ha expressat Paco Vázquez, exalcalde socialista de La Coruña. "És un capítol més d'un gran problema polític en què els comunistes volen alterar la forma d'Estat i derogar la Constitució", ha afegit.

De la mateixa manera, l'entitat ha volgut alertar que amb l'amnistia "no es superarà res" sinó que es "mantindrà la unilateralitat". A més, asseguren que legitimar-la "és el primer pas per arribar a l'autodeterminació". "Amnistia i autodeterminació van juntes", han reivindicat.

"Amnistia és esborrar delictes i deslegitimar la justícia, és fer Veneçuela d'Espanya", ha considerat Vázquez, que ha insistit que aquest debat "no és de dretes contra esquerres". També ha refermat aquesta posició Teresa Freixes, experta en Dret Constitucional i membre de SCC, que ha afegit que la llei d'amnistia, "a qui alguns volen dir llei de concòrdia", és precisament "de discòrdia". "Només té com a objectiu perpetuar uns quants al poder, i de progressista no en té res", ha criticat.

Sota els clams de "no en el meu nom, ni amnistia ni autodeterminació", la presidenta de l'entitat ha demanat als manifestants que "s'enorgulleixin" de ser els que "respecten la història" i "defensen els valors de la democràcia". "No defallirem ni estem disposats a blanquejar el nacionalisme", ha subratllat.

Activistes antifeixistes protesten contra la presència de l’extrema dreta a la manifestació d’SCC contra l’amnistia

Una quarantena de persones s’han concentrat aquest diumenge al migdia prop del Passeig de Gràcia de Barcelona per protestar contra la presència de l’extrema dreta en la manifestació organitzada per Societat Civil Catalana (SCC) contra l’amnistia als independentistes. Convocats per Unitat Contra el Feixisme i el Racisme (UCFR), els activistes s’han concentrat al carrer València, entre la Rambla Catalunya i el Passeig de Gràcia, i han pintat a terra diversos drets, noms de moviments socials i col·lectius que consideren “trepitjats” per l’extrema dreta. Antiavalots dels Mossos d’Esquadra s’han interposat entre UCFR i la mobilització espanyolista.