Puigdemont tornarà a Catalunya el dia del ple d'investidura encara que no sigui escollit president

L'expresident de la Generalitat no vol posar el seu retorn al servei del partit

Puigdemont es trasllada a viure a la comarca del Vallespir

Carles Puigdemont, a l'acte públic d'Elna.

Carles Puigdemont, a l'acte públic d'Elna. / ACN

ACN

ACN

El candidat de Junts a les eleccions del 12 de maig, Carles Puigdemont, ha anunciat que tornarà a Catalunya el dia del ple d'investidura encara que no sigui escollit president de la Generalitat. Així ho ha avançat en una entrevista a RAC1. "Es tanca una etapa personal i política. Es tanca l'etapa de l'exili i s'acaba el gruix de la repressió", ha afegit. Puigdemont ha assegurat que encara que ho pugui fer legalment no tornarà a Catalunya en un context electoral. Segons ha dit, no vol posar el seu retorn al servei del partit. "El retorn que hem estat treballant tants anys no pot ser un acte al servei d'una estratègia electoral, ni de provocació, ni una gamberrada", ha conclòs.

En cas que després de les eleccions no pugui ser investit president de la Generalitat, Puigdemont ha admès que no es veu com a cap de l'oposició. Així doncs, ha explicat que si no pot ser investit president deixarà de fer política activa. "Si no tinc la responsabilitat de la presidència, té poc sentit fer de cap de l'oposició per controlar qui sigui president o que vagi al Senat a escalfar la cadira", ha argumentat.

Descarta cara a cara amb Aragonès i està disposat a fer-lo amb Sánchez

Puigdemont ha descartat la proposta d'un cara a cara que el president de la Generalitat i candidat d'ERC, Pere Aragonès ha posat sobre la taula. "No ens cal un cara a cara entre independentistes, sinó treballar colze a colze", ha dit. En aquest sentit, ha afegit que el cara a cara és una lògica que s'ha de dedicar a altres. "Amb qui ens haurem de barallar per defensar els interessos de Catalunya no és amb Salvador Illa, sinó amb Pedro Sánchez. Si Sánchez vol un cara a cara, hi estic disposat. Si Sánchez i Feijóo volen un cara a cara a tres bandes, encantat", ha dit.

"No buscaré un pacte amb el PSC"

Pel que fa als pactes postelectorals, Puigdemont aposta per "reconstruir la majoria independentista del 2017" per acabar el que es va començar aquell any. I, en aquest sentit, ha descartat un pacte de governabilitat amb el PSC. "Només vull tenir una majoria al Parlament si és independentista. No buscaré un pacte amb el PSC i no crec que el PSC el busqui amb mi", ha assegurat. Una altra cosa, segons Puigdemont, es que es facin acords puntuals amb els socialistes.

Preguntat per què passaria si Illa repeteix a Catalunya la jugada que va fer Jaume Collboni a Barcelona després de les eleccions municipals, Puigdemont ha avisat que "tindria poc sentit" que Junts donés suport a Madrid si la seva "franquícia" a Catalunya "es comporta de manera deslleial o posant pals a les rodes al que ha volgut una majoria de catalans".

D'altra banda, ha replicat a Aragonès que ell no se sent al·ludit perquè mai ha dit que negociar sigui trair el país. El candidat de Junts ha afirmat que el que ell qüestiona és que el diàleg sigui una negociació. I ha avisat que l'agenda del retrobament ha portat "reculades".

Sobre el fet que es presentin altres candidatures independentistes com Alhora, liderada per l'eurodiputada Clara Ponsatí, Puigdemont ha recordat que en les últimes eleccions també es va presentar el PDeCAT i no va obtenir representació al Parlament. Després que Ponsatí hagi decidit fer el pas creant una altra llista al marge de Junts, Puigdemont ha admès que està decebut a nivell personal amb ella.

La citació del Suprem, paper mullat

Després que aquest dilluns el Tribunal Suprem hagi citat a declarar voluntàriament Puigdemont i el fins ara diputat d'ERC Ruben Wagensberg al juny per la causa de Tsunami Democràtic, el candidat de Junts ha considerat que és "paper mullat" tenint en compte que ja estarà en vigor la llei d'amnistia.

Puigdemont també ha assenyalat que ara li ofereixen la modalitat telemàtica per declarar quan fins ara li havien denegat. I ha afegit que el Suprem sempre intervé en un context de campanya electoral.