06 de novembre de 2008
06.11.2008

Capdevila diu que si no hi ha més diners la Llei de la dependència serà "insostenible"

La consellera d'Acció Social alerta que
el govern de Madrid ha de fer l'increment

06.11.2008 | 01:00
La consellera d´Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, va ser ahir a Santa Coloma de Farners.

La consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, alerta que si el Govern espanyol no incrementa els recursos per a l'aplicació de la Llei de la dependència, que ha d'assumir a parts iguals juntament amb el Govern, el sistema serà "insostenible". Aquest punt es troba en un procés d'esmenes al Congrés i per tant encara no s'ha resolt. Tot i això, la consellera ha assegurat que, amb els pressupostos del 2009 de la Generalitat, es garantiran totes les prestacions de les persones que ho han sol·licitat i la mateixa aplicació de la Llei de la dependència. Ara falta, però, que l'Estat espanyol "garanteixi la seva part", ha dit.
La consellera va fer aquestes declaracions ahir després de reunir-se amb els alcaldes de la comarca de la Selva. Durant la trobada, es va parlar de la nova Llei de serveis socials i l'aplicació de la de les persones en situació de dependència. Capdevila va explicar que la "complicitat" amb les administracions locals és "molt alta" ja que les necessitats socials han canviat.
Fins ara, les famílies assumien la cura de les persones amb dependència però amb la incorporació de la dona al món laboral, les estructures familiars ja no poden oferir una atenció adequada a totes les persones i per tant cal un paper més actiu per part del món local. Segons dades del departament, el 73% de les persones valorades demanen poder continuar residint i ser ateses als seus domicilis.
En el cas de la Llei de la dependència, la Generalitat finança el 66% de l'atenció domiciliària, mentre que l'altre 34% l'han d'assumir les institucions locals, un cop descomptat el copagament dels usuaris, va explicar la consellera. "És una llei que implica totes les administracions", va sentenciar Capdevila.

El servei garantit
El 8,8% més de recursos per al Departament d'Acció Social i Ciutadania previstos en els pressupostos de la Generalitat asseguraran la "continuïtat" de les prestacions de serveis i ajudes a les persones amb dependència i també els usuaris de serveis socials. Ara bé, la consellera va alertar que si el Govern espanyol no incrementa el finançament per aquesta llei, el sistema serà "insostenible". La consellera va recordar que la Llei de la dependència marca un finançament a parts iguals entre la Generalitat i l'Estat espanyol i, per tant, falta que aquest últim "garanteixi la seva part".
Capdevila va agrair als alcaldes de la Selva la seva comprensió davant les polítiques d'atenció a les persones. I va afegir que, tot i que la crisi econòmica dificulta el tancament de pressupostos, el més important, va dir, és que "tots plegats poguem fer front a les necessitats" dels ciutadans.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema