21 de juny de 2011
21.06.2011

Càritas atén un 40% més de persones sense les necessitats bàsiques cobertes

L'entitat alerta que l'augment d'execucions hipotecàries aboca més gent a la crisi submergida

21.06.2011 | 11:04

Càritas va atendre durant el 2010 a les comarques gironines 9.400 persones amb necessitats bàsiques (com l'alimentació o l'habitatge) no cobertes, xifra que representa un increment del 38% respecte al 2009. A més, un 30% de la gent que va acudir a l'entitat al llarg de l'any passat ho feia per primer cop. Càritas alerta que, durant el 2010, els efectes de la crisi es van manifestar "de forma clara", i que els problemes d'habitatge i l'atur van generar un "còctel" que continua portant a l'exclusió i a l'aparició de noves bosses de pobresa. També denuncien que l'increment del nombre d'execucions hipotecàries, amb més famílies sense habitatge i un deute pendent, ha abocat noves persones a l'economia submergida.

La crisi continua generant noves víctimes de la pobresa, segons va denunciar ahir Càritas durant la presentació de la Memòria 2010. Així, l'any passat es va caracteritzar per un augment "desbocat" de l'atur i per un increment de les dificultats d'habitatge, segons l'entitat. Això es va traduir en més demandes d'ajut econòmic d'urgència per a cobrir necessitats bàsiques com l'alimentació, les despeses bàsiques de la llar, els medicaments o l'allotjament.

El programa d'acollida, per exemple, amb el qual es fa el primer contacte amb els qui no tenen les necessitats bàsiques cobertes, va atendre durant el 2010 un total de 2.489 persones -un 30% de les quals per primer cop-, mentre que també es van destinar 198.558 euros en ajuts econòmics. Pel que fa al servei d'aliments, es van atendre 7.302 famílies i es van destinar 225.100 euros a aquest concepte.

Pel que fa al servei d'assessorament en els deutes, aquest va atendre 137 casos de persones amb problemes principalment de la hipoteca, un increment significatiu respecte als 71 de l'any anterior. Pel que fa al programa PATI (pisos d'acolliment temporal per a la inclusió), destinat a pal·liar la precarietat de dones soles amb menors al seu càrrec, va atendre divuit dones amb quinze infants.

Entre els programes destinats a la gent gran destaca el projecte intergeneracional Apadrinar un Avi, en el qual joves d'entre 16 i 18 anys acompanyen persones soles que viuen en residències. Aquest 2010 s'ha multiplicat per cinc respecte a l'anterior tant en número de voluntaris com el de persones ateses, de manera que hi han participat.

Amb relació a les ajudes als immigrants, la Xarxa jurídica que proporciona Càritas va atendre 4.763 persones, mentre que els Tallers d'Acollida Lingüística i Cultural van acollir 703 immigrants. Finalment, el Servei d'orientació laboral va atendre 967 persones, i el 25% dels participants es va incoporar al mercat laboral.

Creix la pobresa infantil

Pel que fa al perfil dels atesos, el secretari general de Càritas, Martí Batllori, va indicar que està canviant i que acudeixen a l'entitat persones que "no es pensaven que es podrien trobar en situació d'exclusió". També ha alertat d'un augment de la pobresa infantil i de famílies amb menors a càrrec que necessiten "reforços de tot tipus".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema