Pere Garriga entra a l'alcaldia d'Arbúcies succeint el republicà Roger Zamorano, que havia governat des del 2003. Vol encarar el mandat, assegura, amb una nova manera de fer "amb els regidors a l'ajuntament i no per telèfon i correu com feien els anteriors", afirma.

S'esperava aconseguir la majoria absoluta?

Entrava en els càlculs perquè quan palpes l'opinió del carrer i tothom et parla de com de malament ho fa l'anterior, t'ho imagines. Però cal recordar que érem set llistes i amb set era molt díficil, i més essent una llista independent de poble.

Què ha après estant el darrer mandat a l'oposició, tot i haver estat la llista més votada el 2007?

Del govern que hi havia abans crec que hem après com no governar un ajuntament, la manera de fer les coses que hi havia per drecret d'alcadia, d'amagatotis. I, d'altra banda, poca cosa més, el que hem après també és que som un grup que hem passat quatre anys a l'oposició d'una forma legal però indigna, perquè van pactar partits barallats entre si i van dir en acampanya que no s'ajuntarien mai els uns amb els altres. Aquesta situació va fer que l'Entesa ens cohesionéssim moltíssim com a grup.

Quina situació econòmica s'han trobat a l'ajuntament?

Un desastre, el tema econòmic és molt dolent. Ens hem trobat factures al calaix, cosa que és il·legal, i gent que ens ha presentat denúncia perquè se li deuen factures del 2005. A part dels 4,5 milions d'euros en deutes a bancs i caixes, hi ha 3,5 de milions d'euros de deutes a proveïdors i també una xifra considerable, també milionària, que en diem "forat estrany", que no estava comptabilitzat.

Com es preveu solucionar?

El que estem fent és reauditar-ho tot i retancar els números del 2010 i llavors farem els pressupost del 2011, que mostrarà la realitat, perquè si no és així enganyaríem.

Si hi ha aquesta situació, per què s'apugen els sous del govern?

Això és mentida i demagògia. Abans eren cinc i ara som vuit regidors al govern i llavors l'alcalde cobrava 80.000 euros i ara com es va acordar per ple, en cobro 39.000, que són 2.000 euros nets cada mes.

Es reduirà la plantilla de l'ajuntament fruit de la crisi?

S'ha de governar amb eficàcia i eficiència i si es fa així hi haurà més rendibilitat del treball. I la intenció és no fer fora ningú, després per desgràcia, la realitat s'imposa.

Pel que fa a temes urbanístics, el nou govern preveu renovar el "polèmic" carrer Camprodon?

És prioritari i necessari i, a més, és un carrer que fa 40 anys que no s'hi actua quan és la porta del poble i un dels sectors comercials. La seva reforma la farem l'any que ve perquè està molt malmès. Ara bé, en el que mai hem estat d'acord és en el projecte faraònic de l'anterior ajuntament i, per tant, revisarem el projecte fent-lo amb la dignitat que es mereix el carrer però no assumint despeses d'altres, com ara Fecsa Endesa. En el projecte hi havia 180.000 ? per a la renovació de la xarxa elèctrica, si no ho fa l'empresa l'Ajuntament no ho farà.

Les antenes de telefonia mòbil al final aniran al Sagrat Cor, com va decidir l'antic govern?

No se sap, nosaltres per ara hem encarregat un estudi a la Generalitat perquè ens faci saber sense cap condicionant les cobertures de l'entorn d'Arbúcies. El que està clar és que volem treure antenes del casc urbà garantint la cobertura. En els informes anteriors, la gent que els ha redactat ens ha dit que el govern anterior hi va posar condicionants i els hem dit que nosaltres no posàvem cap condició.

Quan s'enderrocarà l'Hotel de Fogueres de Montsoriu que va ser declarat il·legal per un jutge?

Nosaltres hem demanat pressupostos a empreses per a l'enderroc, que és el que demana el jutge, però en paral·lel hi ha una denúncia per part de l'empresa que ha construït demanant-nos 6 milions per danys i prejudicis. La llicència d'obres és del 2003 i es va fer en base a informes positius d'Urbanisme i Parcs. Per tant, si es va els jutjats, entenc que hi ha unes responsabilitats supramunicipals.

Eva Batlle

arbúcies