Els Mossos d'Esquadra han intervingut en quatre casos de matrimonis forçats de noies menors a les comarques gironines aquest 2012. Un d'ells fa referència a una nena de 13 anys, originària del nord d'Àfrica, a qui el pare s'havia endut a França i des d'on li gestionava l'enllaç. La nena va alertar els serveis socials d'aquí i, aprofitant que ella i el pare van tornar a la demarcació, els Mossos van poder actuar i protegir-la. En un altre cas, el matrimoni ja s'havia consumat. Mossos i agents socials centren els esforços a fer aflorar aquesta xacra. El Codi Penal no castiga explícitament aquesta pràctica i, a l'hora d'atacar-la, s'han de demostrar delictes com ara amenaces, coaccions o l'agressió sexual.

Els matrimonis forçats són una realitat silenciada en el si de les comunitats que els practiquen. "Enfrontar-se a la família no és fàcil, i encara menys en aquests casos, en què els seus membres solen tenir un gran respecte per aquell qui pren les decisions", indica la cap de la Unitat d'Atenció al Ciutadà dels Mossos, la sotinspectora Rosa Negre. També són difícils de preveure perquè no són característics d'una determinada ètnia o col·lectiu, com podria ser el cas de l'ablació.

Aquesta modalitat de violència contra les dones es dóna en contextos de comunitats de subsaharians però també entre els procedents del nord d'Àfrica, els indis, els paquistanesos i també entre comunitats de l'Amèrica Llatina. Per això, Mossos d'Esquadra i agents socials centren els esforços en l'àmbit de la prevenció. "Sobretot, és important incidir amb els casos en què hi ha menors involucrats, per protegir-los i donar una resposta àgil, clara i contundent", insisteix Negre. Per això, la cap de la Unitat d'Atenció al Ciutadà destaca que detectar i posar fre a aquestes pràctiques no només és feina dels Mossos d'Esquadra, sinó també dels serveis socials, les escoles i els membres de la mateixa comunitat.

Així va ser en el cas de la petita de 13 anys, que "ella mateixa va alertar de la seva situació i va saber moure les fitxes perquè la poguéssim protegir. Tenia clar que aquesta situació no l'havia de viure, va ser capaç demanar ajuda", diu la sotinspectora. A més d'aquest, els Mossos també han intervingut en tres casos més de matrimonis forçats a la demarcació. En dos d'ells, l'enllaç encara no s'havia celebrat. Però en el darrer el matrimoni ja s'havia consumat. En aquest darrer cas, s'hi podria associar delictes d'agressions i abusos sexuals. En cas que la núvia sigui menor d'edat, l'afer es porta davant la justícia i els serveis socials. Si és major d'edat cal que ella mateixa s'atreveixi a denunciar la situació.

Més casos que l'any passat

El 2011, els Mossos van intervenir en tres casos de matrimonis forçats a les comarques de Girona. Totes les núvies eren menors d'edat, tot i que a una d'elles li faltaven pocs dies per complir els 18 anys. Aquest 2012, ja s'han detectat més casos que en tot el 2011. Per a la sotinspectora Negre, però, això és una prova clara que l'estratègia de detecció funciona. "No vol dir que hi hagi més casos, sinó que som capaços de detectar-los i posar els nostres recursos a disposició de les víctimes" conclou.