27 de desembre de 2018
27.12.2018
Diari de Girona

El 89 % dels gironins acusats de violència masclista acaben condemnats

Els jutjats rebutgen la meitat de les sol·licituds de protecció i se n'han autoritzat 70 de les 140 demanades durant el tercer trimestre. Creixen les mesures de tipus penal que demana la víctima, sobretot les ordres d'allunyament

26.12.2018 | 23:51
El 89 % dels gironins acusats de violència masclista acaben condemnats

En tres mesos, els jutjats de la demarcació de Girona han tractat amb 45 persones acusades d'algun delicte relacionat amb la violència masclista. I cal dir que en el 89% dels casos han acabat condemnats. Això suposa que només cinc d'ells han quedat absolts dels fets que se'ls atribuïen prèviament.

La xifra de condemnats d'aquest tercer trimestre de l'any -juliol a setembre- és més alta que el mateix període de l'any passat. Llavors hi havia 41 persones acusades de casos relacionats amb maltractaments contra les dones i, d'aquests, 10 van ser absolts i 31 condemnats.

De les 45 persones que han passat entre juliol i setembre d'aquest 2018 per seu judicial gironina, s'ha de dir que 27 eren de nacionalitat espanyola i 18 d'estrangera. Aquesta proporció, en canvi, en els mateixos tres mesos de l'any passat va ser ben diferent, ja que de 41 homes, 27 eren espanyols i 14 d'altres nacionalitats.

Per tal que aquests casos arribin als jutjats és molt important la denúncia. És la forma que aquesta xacra surti a la llum i en el tercer trimestre s'han incrementat lleugerament passant de les 552 de l'any passat a les 557 d'enguany.

Cal dir que majoritàriament (81,7%) s'han donat gràcies a la presentació per part de la mateixa víctima dels maltractaments. I també cal dir que una altra de les maneres que arribin les denúncies és a través dels atestats policials que aixequen els policies (10,8%) quan per exemple van a un servei i veuen que la dona pateix violència masclista i ja d'ofici en fan un acta.

Pel que fa als delictes que s'han tractat en relació a la violència masclista en els jutjats gironins, han viscut increment destacat passant de 580 a 627. Quant al nombre de víctimes de maltractaments en mans de la seva parella o exparella, n'hi ha hagut 532. Una més que en el mateix trimestre de 2017.

La meitat d'ordres, rebutjades

Sovint quan hi ha maltractaments, les víctimes demanen ordres de protecció i aquestes en funció del que considera el jutge s'accepten o no. Cal destacar que la meitat de les peticions d'aquest tercer trimestre han acabat denegades. Se'n van presentar 140 i 70 van acabar fora del circuit judicial. I s'ha de dir que quan les dones van demanar-les mantenien una relació sentimental amb el seu marit (29) o parella (42), i la resta l'havien trencada -exmarit (21) i exparella (48).

Els jutjats gironins també han adoptat diverses mesures cautelars i ordres derivades de les ordres de protecció i d'altres mesures cautelars, en total 166.

Pel que fa a mesures penals de protecció se n'han acordat 139, quan pel mateix trimestre de l'any 2017 se'n van adoptar 112. Aquí destaca l'ordre d'allunyament, adoptada en 66 casos i la prohibició de comunicació, acordada en 45 casos. Quant a les mesures de tipus civil se n'han acordat 27 i la majoria són per la prestació d'aliments (15).

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook