En tres mesos, els jutjats de la demarcació de Girona han tractat amb 45 persones acusades d'algun delicte relacionat amb la violència masclista. I cal dir que en el 89% dels casos han acabat condemnats. Això suposa que només cinc d'ells han quedat absolts dels fets que se'ls atribuïen prèviament.

La xifra de condemnats d'aquest tercer trimestre de l'any -juliol a setembre- és més alta que el mateix període de l'any passat. Llavors hi havia 41 persones acusades de casos relacionats amb maltractaments contra les dones i, d'aquests, 10 van ser absolts i 31 condemnats.

De les 45 persones que han passat entre juliol i setembre d'aquest 2018 per seu judicial gironina, s'ha de dir que 27 eren de nacionalitat espanyola i 18 d'estrangera. Aquesta proporció, en canvi, en els mateixos tres mesos de l'any passat va ser ben diferent, ja que de 41 homes, 27 eren espanyols i 14 d'altres nacionalitats.

Per tal que aquests casos arribin als jutjats és molt important la denúncia. És la forma que aquesta xacra surti a la llum i en el tercer trimestre s'han incrementat lleugerament passant de les 552 de l'any passat a les 557 d'enguany.

Cal dir que majoritàriament (81,7%) s'han donat gràcies a la presentació per part de la mateixa víctima dels maltractaments. I també cal dir que una altra de les maneres que arribin les denúncies és a través dels atestats policials que aixequen els policies (10,8%) quan per exemple van a un servei i veuen que la dona pateix violència masclista i ja d'ofici en fan un acta.

Pel que fa als delictes que s'han tractat en relació a la violència masclista en els jutjats gironins, han viscut increment destacat passant de 580 a 627. Quant al nombre de víctimes de maltractaments en mans de la seva parella o exparella, n'hi ha hagut 532. Una més que en el mateix trimestre de 2017.

La meitat d'ordres, rebutjades

Sovint quan hi ha maltractaments, les víctimes demanen ordres de protecció i aquestes en funció del que considera el jutge s'accepten o no. Cal destacar que la meitat de les peticions d'aquest tercer trimestre han acabat denegades. Se'n van presentar 140 i 70 van acabar fora del circuit judicial. I s'ha de dir que quan les dones van demanar-les mantenien una relació sentimental amb el seu marit (29) o parella (42), i la resta l'havien trencada -exmarit (21) i exparella (48).

Els jutjats gironins també han adoptat diverses mesures cautelars i ordres derivades de les ordres de protecció i d'altres mesures cautelars, en total 166.

Pel que fa a mesures penals de protecció se n'han acordat 139, quan pel mateix trimestre de l'any 2017 se'n van adoptar 112. Aquí destaca l'ordre d'allunyament, adoptada en 66 casos i la prohibició de comunicació, acordada en 45 casos. Quant a les mesures de tipus civil se n'han acordat 27 i la majoria són per la prestació d'aliments (15).