La presidenta d’Adif, María Luisa Domínguez González, ha atribuït l’avaria a una fallada de hardware, en concret, dels discs durs i ha assegurat que han obert una investigació per descobrir què els ha malmès. L'error s'ha detectat en el moment en què s'estava intentant fer una actualització del programari de telecomunicacions programada a la 1:10. Al cap de deu minuts, els responsables de l'empresa Atos Unify han detectat problemes en el procés i, després d'intentar completar-lo durant prop d'una hora han decidit substituir els discs durs i tornar a carregar el sistema, fet que ha durat fins les 8h00 del matí. L’avaria ha impedit que circulessin els 200 trens que formen la xarxa de Rodalies i mitja distància de Renfe durant 3 hores.

Domínguez ha detallat que aquesta actualització és "rutinària" i ja s'havia fet amb èxit a Castelló i Madrid. Com que no s'esperaven problemes, no s'ha tingut la "precaució" de fer el procés en cap de setmana, quan hi ha menys volum de passatgers.

La màxima responsable de l'empresa d'infraestructures ha subratllat que el ha passat aquest divendres "no havia passat mai". "El que ha sigut més inesperat és que l'error es trobava al hardware i no al software, sinó hauria sigut molt més ràpid de reiniciar", ha detallat Domínguez. 

L'errada en l'actualització del programa ha deixat sense funcionament els sistemes de comunicacions entre els trens i el centre de control, fet que feia que la circulació no fos segura. Per aquest motiu, a les 4h30 s'ha suspès el pas dels trens.

Un cop substituïts dels discs durs danyats, s'ha tornat a reiniciar el sistema i, finalment, s'ha pogut tornar a operar trens a les 8h30. Segons les dades d'Adif, a les 12h00 la circulació de trens ja s'havia normalitzat, tot i que encara arrosseguessin retards.

La presidenta d'Adif ha defensat que la fallada "transcendental" d'aquest divendres no es pot atribuir a manca d'inversió ja que el contracte per renovar la instal·lació afectada és del 2021. Alhora, ha defensat que "s'està fent un esforç inversor com no s'havia fet mai" a Rodalies.

Preguntada, doncs, per quin és l'origen de l'error als discs durs, Domínguez ha assegurat que encara no ho saben i que ho estan investigant. Segons la presidenta d'Adif, és possible que el programari hagi danyat els discs durs però també que la mateixa instal·lació no estès prèviament en bon estat.

De la mateixa manera, ha confessat que les afectacions a xarxes ferroviàries com la de Rodalies la preocupen més que en d'altres zones amb més passatgers i ha defensat que el servei que donen a Catalunya és "molt similar" al de Madrid en termes d'incidències i puntualitat.