Final d’any amb la llet més cara a les prestatgeries dels supermercats

El preu del litre que es ven a les botigues s’ha apujat entre tres i sis cèntims els últims mesos

DdG. Girona

Els preus que es paguen els ramaders s’han apujat els últims mesos,no obstant això adverteixen que l’encariment a penes compensa i demanen que creixi més. Si el pagament al ramader en origen creix, per lògica la venda al públic pujarà. La qüestió és quant. Les empreses de distribució no s’atreveixen a posar una xifra a causa de la «volatilitat» dels mercats.

La veritat és que algunes cadenes han pujat entre tres i sis cèntims el litre de llet en les seves prestatgeries: els preus oscil·len entre els 80 cèntims i 1,05 euros en línies generals.

Poques vegades la recta final d’un any s’ha encarat amb tantes incerteses, temors i dubtes de què passarà amb l’economia com la d’aquest 2022, en el qual cap sector productiu s’ha escapat de l’assot dels mercats. Però és potser l’agroalimentari un dels quals més acusa la crisi mundial (la guerra d’Ucraïna només va ventar més els seus problemes, que ja venien de darrere) i el que més impacte té al carrer pel molt que l’afecten l’encariment dels costos de producció i la gran repercussió que això té la butxaca de la ciutadania.

A l’increment dels preus de la llet s’uneix l’escassetat del producte. Ramaders, indústria i comercialitzadors descarten que faltin els bricks i les ampolles a la venda en botigues i supermercats. «No hi haurà problemes de subministrament», assegura María Barrado, directora comercial d’Alimerka.