Drons per combatre els incendis

Endesa inverteix 3 milions d’euros a les comarques gironines per estudiar el creixement dels boscos al voltant de les línies elèctriques i prevenir els focs

Imatge del dron d'Endesa per supervisar les línies elèctriques de la companyia

Imatge del dron d'Endesa per supervisar les línies elèctriques de la companyia / ACN

ACN/Redacció

Endesa ha incorporat a un dron de la companyia la tecnologia LIDAR (Light Detection And Ranging) per estudiar el creixement de la massa forestal al voltant de les línies elèctriques i prevenir així els incendis forestals.

L’empresa té previst invertir aquest 2023 a Catalunya un total de 17,3 milions d’euros a la campanya de boscos d’estiu que mobilitzarà 350 operaris per desbrossar l’entorn de les línies, a més d’un helicòpter i un parell de drons per realitzar tasques de manteniment. A les comarques gironines la companyia invertirà 3 milions d’euros.

Malgrat tot, Endesa no ha quantificat el nombre d’incendis a l’any provocats per la xarxa de distribució de la companyia, el responsable d’alta tensió d’Endesa Catalunya, Francesc López, assegura que aquesta feina li «correspon a les administracions».

L'helicòpter d'Endesa sobrevolant la línia elèctrica en la campanya contra incendis

L'helicòpter d'Endesa sobrevolant la línia elèctrica en la campanya contra incendis / ACN

El pla d’Endesa consisteix, en primer lloc, a estassar la massa forestal que hi ha al voltant de la xarxa elèctrica. I, en segon lloc, en l’ús d’helicòpters i drons per fer termografies i vídeos HD per estudiar l’estat de les línies i fer tasques de manteniment posteriorment.

Enguany, la companyia comptarà amb la tecnologia LIDAR a un dron. Es tracta d’un escaneig làser de les línies aèries d’alta tensió amb GPS i sensors làser. «Podem fer mesures molt concretes i precises», comenta López. Després, des d’una aplicació i mitjançant un sistema de punts georeferenciats, poden mesurar quines són les distàncies entre els cables i la vegetació. D’aquesta manera, els tècnics poden fer estudis de creixement de la massa forestal per, posteriorment, fer un desbrossament selectiu.

López insisteix que les administracions «marquen un perímetre d’atenció preferent» en els boscos i la companyia «prioritza» aquestes zones a l’hora d’esporgar i talar.

100 quilòmetres de línies

Endesa té 99.443 quilòmetres de línies elèctriques a Catalunya, el 53% de les quals són aèries (52.946 quilòmetres). Tota aquesta xarxa se sobrevola amb un helicòpter dotat d’una càmera de raigs infrarojos per tal de realitzar una termografia. D’aquesta manera es detecten punts calents en cables que puguin estar deteriorats i la companyia activa un equip d’operaris per fer el manteniment corresponent.

Tala i esporga selectiva

Endesa explica que una de les tasques essencials és la tala i esporga selectiva de la massa forestal –arbres, sotabosc i arbustos– que creix al voltant de les línies elèctriques, tot respectant l’espai estipulat per l’administració entre el bosc i els cables més pròxims. Aquests treballs es realitzen seguint els criteris de col·laboració amb agents del territori, com el cos de Bombers, els Agents Rurals, Parcs Naturals de Catalunya o les administracions.

A més, la companyia disposa d’una aplicació mòbil dirigida a tot el personal que treballa en tasques de tala i esporga de la massa vegetal que creix al voltant de la xarxa de distribució per a reportar incidències in situ susceptibles d’originar un incendi forestal. L’objectiu de l’eina és indicar, de manera clara, operativa i homogènia per a tothom, qualsevol element que es localitzi al voltant de les infraestructures elèctriques i que pugui representar un risc per a l’entorn natural.