Salut incorporarà fèrules impreses en 3D a Girona per a tractar fractures

Es tracta d'un dels projectes que forma part de la nova xarxa d'innovació, formada per tretze entitats

La presentació de la Xarxa d'Innovació en Salut.

La presentació de la Xarxa d'Innovació en Salut. / Marc Martí Font

Laura Teixidor

Laura Teixidor

La impressió 3D ja és una realitat en el sector de la salut. Aquest avenç tecnològic permet crear solucions adaptades i a mida per als pacients, i sobretot està revolucionant les solucions en tractaments.

Aquest és el cas de les fèrules 3D per a les fractures d'ossos, una alternativa al guix convencional que presenta molts avantatges, tal com s'ha debatut avui en la presentació de la Xarxa d'Innovació en Salut de les comarques gironines, una plataforma que té com a objectiu impulsar la recerca i la investigació per a projectes de tecnologies aplicades a l'àmbit sociosanitari.

Tal com ha exposat Manel Vancells, cap del servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l'hospital d'Olot, un dels centres referents en innovació tecnològica, aquestes fèrules suposaran "un gran benefici" per al pacient, ja que són "menys perjudicials" per a la salut i més còmodes de portar. A més, pel que fa al personal sanitari, suposa un "estalvi de temps", ja que el tipus de material permet una bona immobilització de forma "ràpida". Per altra banda, s'evita la generació de residus, ja que aquestes fèrules són reciclables, també s'estalvia aigua, tenint en compte que se'n gasta a l'hora d'enguixar i, per últim, genera menys brutícia.

Les fèrules són de diferents mides i ja estan prefabricades per empreses especialitzades, després d'haver fet diversos estudis d'anatomia humana. "Tot i que n'hi ha de molts tipus, nosaltres pensem aplicar-les en les mans i canells, sobretot", explica Vancells.

En la presentació del projecte també hi havia Ester Fages, responsable de l'Atenció Continuada i Urgent de l'Institut Català de la Salut i l'Institut d'Assistència Sanitària de Girona. "Estem explorant implementar aquest projecte a l'atenció primària, ja que calculem que unes 300 persones que han patit una fractura se n'haurien pogut beneficiar pels avantatges que presenta". La iniciativa està més avançada a l'hospital d'Olot, on es creu que es podrà aplicar aviat. "Els metges d'urgències estan entusiasmats amb la idea per tal d'evitar els embenatges i estem començant a difondre-la, a més, comptem amb el suport de l'administració", afirma.

Al llarg de la jornada també s'ha parlat d'altres experiències innovadores com l'aplicació de la intel·ligència artificial als processos alimentaris per part de la Fundació Salut Empordà i els Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà, el model d'atenció online en centres sanitaris privats com la Clínica Girona i la Bofill i, finalment, l'ús de l'aplicació BC Sentinel, el "WhatsApp" català entre professionals i pacients, que es fa servir a la Corporació de Salut del Maresme i la Selva.

Tretze entitats sanitàries

La Xara d'Innovació en Salut de les comarques gironines s'ha presentat aquest matí a la seu de la Generalitat de Girona amb la participació d'un centenar de persones. La plataforma de col·laboració creada per totes les entitats de l'àmbit de la salut i social de Girona interessades en la consolidació i expansió de la R+D+I medicosanitàries i social i de totes les tecnologies aplicades en aquests àmbits s'ha presentat per tal de dotar-se d'un espai comú per portar a terme de forma conjunta les activitats.

El gerent de la Regió Sanitària de Girona, Miquel Carreras, ha explicat que es tracta d'un "espai de col·laboració i creació de solucions innovadores en l'àmbit de la salut, amb l'objectiu de millorar l'atenció a la salut de la població" i també ha remarcat la importància de la investigació i recerca.

La referent d'innovació a la Fundació Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa, Neus Domènech, ha liderat la iniciativa i explica que el principal objectiu és que els projectes innovadors "es puguin estendre a tots als hospitals i CAPs de Girona". Olot també ha sigut pioner en una prova pilot de transport per dron de mostres per analitzar en el laboratori.